ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Γαλλία, ένα ατύχημα σε αναμονή

Η Γαλλία  είναι ένα ατύχημα σε αναμονή με την αβεβαιότητα να πυκνώνει κάθε φορά που ξεσπά μια εξεγερσιακής μορφής διαμαρτυρία.

Ο Μακρόν διανύει την δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του χωρίς η παράταξη του να διαθέτει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή. Επιπλέον, η διαφορά της έναρξης της πρώτης θητείας Μακρόν από τη δεύτερη, ήταν οι προτάσεις του για τη συνολική εμβάθυνση της ευρωπαικής ολοκλήρωσης, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις ομιλίες του στην Πνύκα και στη Σορβόννη, Σεπτέμβριο 2017.

Με εξαίρεση την ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης, η Μέρκελ αλλά και ο Σολτς δεν απάντησαν στις προτάσεις Μακρόν για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, και τα οράματα του Γάλλου Προέδρου καταγράφηκαν ως ασκήσεις επί χάρτου. Δίχως υπερβολή  το πολιτικό αδιέξοδο του Μακρόν και ο κοινωνικός αναβρασμός στη χώρα είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της ακινησίας της ευρωπαικής πολιτικής του Βερολίνου.

Αν οι μαχητικές διαμαρτυρίες πυκνώσουν και συμπαρασύρουν και άλλες κοινωνικές  κατηγορίες, ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων θα έχει μία και μοναδική οδό διαφυγής, τη διάλυση της Βουλής και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Με τα σημερινά δεδομένα, η εκλογική συντριβή του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη, με τον Μακρόν να αναγκάζεται σε παραίτηση.

Η Γαλλία της Πέμπτης Δημοκρατίας που θεμελίωσε η επιστροφή του Ντεγκόλ στην εξουσία το 1958 προβλέπει υπερεξουσίες για τον Πρόεδρο, οι οποίες, όμως, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη χαμένη αξιοπιστία της πολιτικής.

Η Ακροδεξιά της Λεπέν είναι μια σκληρή πραγματικότητα προ των πυλών, που δεν εξωραΐζεται και δεν αποδραματοποιείται με την επίκλησή της απορρόφησης της Μελόνι και της παράταξής της από την κανονικότητα της κοινοβουλευτικής ομαλότητας.

Κανονικότητα  στην Ευρώπη χωρίς προωθητική δυναμική στην εμβάθυνση της Ε.Ε δεν μπορεί να υπάρξει.

Εμβάθυνση της Ε.Ε χωρίς τη Γερμανία ήταν και είναι αδιανόητη.

Μένει να δούμε αν, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ο Μακρόν επιχειρήσει πέραν της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να απευθύνει έκκληση για την επανεκκίνηση της ευρωπαικής ενοποίησης. Αυτή τη φορά υπό συνθήκες πολύ πιο δυσμενείς από το παρελθόν αλλά μονόδρομο για την σωτηρία της Γηραιάς Ηπείρου.

 

  

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!