ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οι Big Four παραδέχονται ότι παραβιάζουν κανόνες που θωρακίζουν την ανεξαρτησία των ελέγχων

Μετά την υιοθέτηση νέων κανόνων υποχρεωτικής κοινοποίησης πληροφοριών δημοσίου ενδιαφέροντος, αποκαλύφθηκε ότι οι τέσσερις μεγάλες λογιστικές εταιρείες (Big Four) έχουν παραδεχθεί εκατοντάδες παραβιάσεις των κανόνων που θωρακίζουν την ανεξαρτησία του ελεγκτικού τους έργου. Οι αποκαλύψεις έρχονται ενόψει της δημοσιοποίησης όλων των στοιχείων από τη ρυθμιστική Αρχή  (PCAOB).

Η PCAOB υποχρεώνει όσους παρέχουν ελεγκτικές υπηρεσίες να υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία για τα οικονομικά των ίδιων και των μελών της οικογένειάς τους (καταθέσεις, επενδύσεις κλπ) και τους απαγορεύει να έχουν οικονομικές δοσοληψίες με τους πελάτες τους.

Όπως παραδέχθηκε η PwC, εντόπισε 129 παραβιάσεις αυτών των κανόνων , οι οποίες αφορούν 74 πελάτες. Οι επιθεωρητές της PCAOB εντόπισαν ακόμα μία περίπτωση, κατά τον έλεγχο του 2022. Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν στην επικαιροποιημένη έκθεση ποιότητας ελέγχου, που δημοσίευσε στο site της.

Στη δική της έκθεση η Deloitte αναφέρει ότι ενημέρωσε τους επιθεωρητές για 129 παραβιάσεις σε 78 πελάτες το 2022 - περίπου 3% των ελέγχων της στις ΗΠΑ - και 107 σε 53 πελάτες το 2023.

Στο 3% ανέρχονται και οι παραβιάσεις που παραδέχθηκε η EY για το 2022.

Η μόνη από τις Big Four που δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία είναι η KPMG, πλην όμως αυτά θα προκύψουν από την έκθεση που θα παρουσιάσει σύντομα η PCAOB.

PwC, Deloitte και EY υποστηρίζουν ότι εξέτασαν κάθε παραβίαση και συμπέραναν ότι ποτέ δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ανεξαρτησία των ελέγχων. Παράδειγμα,  μια παραβίαση ήταν ότι σύζυγος υπαλλήλου της PwC είχε υπόλοιπο μετρητών στην εφαρμογή πληρωμών Venmo, ενώ η PwC ήλεγχε τη μητρική εταιρεία της Venmo, PayPal.

«Θα τις χαρακτήριζα τεχνικές παραβιάσεις», δήλωσε ο Ντένις ΜακΓκόουαν, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ποιότητας Ελέγχων, που εκπροσωπεί τις Big Four. «Αυτές οι εταιρείες είναι μεγάλες, με πολλούς υπαλλήλου, κι έχουν υιοθετήσει ελέγχους και συστήματα παρακολούθησης της συμμόρφωσης των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα σχεδόν πάντα τις παραβιάσεις να τις εντοπίζουν από μόνες τους».

Εκπρόσωπος της PCAOB δήλωσε: «Η ανεξαρτησία του ελεγκτή στηρίζει την ακεραιότητα των κεφαλαιαγορών, διασφαλίζοντας ότι οι επενδυτές μπορούν να εμπιστεύονται τις οικονομικές καταστάσεις, στις οποίες βασίζονται για τη λήψη αποφάσεων».

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!