ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο Μακρόν αυτοακυρώνεται

Η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας να ακυρώσει ως αντισυνταγματικό το ένα τρίτο του νόμου για τη μετανάστευση, αποτελεί πολιτικό ράπισμα πρώτου μεγέθους για τον Μακρόν.

Ο ηγέτης που εξελέγη δύο φορές με το σύνθημα να κλείσει ο δρόμος της Λεπέν προς την εξουσία, επέλεξε να προωθήσει ένα νομοσχέδιο που ενσωματώνει πάγιες θέσεις της ακροδεξιάς όπως η παρεμπόδιση της συνένωσης των οικογενειών των μεταναστών και  η άρνηση παροχής υπηρεσιών πρόνοιας στα πρώτα χρόνια της παραμονής των μεταναστών στη Γαλλία.

Ο Μακρόν, που δεν διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Βουλή, πέτυχε την έγκριση του νομοσχεδίου χάρη στις ψήφους της Λεπέν, η οποία προφανώς δεν έχει πρόβλημα όταν βλέπει τις θέσεις της να υιοθετούνται από την παράταξή του Προέδρου.

Συνειδητά η ασυνείδητα, ο Μακρόν μας παραπέμπει στην προεκλογική εκστρατεία του 2007, όπου ο Σαρκοζί δεσμεύθηκε να καθαρίσει «την αλητεία των προαστίων» με ζεματιστό πεπιεσμένο νερό, την ίδια ώρα που η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρότεινε την αντιμετώπιση της ποινικής παραβατικότητας των ανηλίκων με στρατόπεδα αναμόρφωσης που θα στελεχώνονται από αξιωματικούς του στρατού

Το μήνυμα του Συνταγματικού Συμβουλίου είναι ότι η ακροδεξιά δεν αντιμετωπίζεται με την υιοθέτηση  των θέσεών της αλλά με την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών της δημοκρατικής κανονικότητας.

Ο μακρονισμός που υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις με ταυτόχρονη εγγύηση της κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο μιας επιτάχυνσης της ευρωπαική ολοκλήρωσης βρίσκεται σήμερα σε στρατηγικό αδιέξοδο. Κινδυνεύει να περάσει στην Ιστορία όχι σαν ευρωπαϊκό  Νew Deal αλλά ως επανέκδοσης του πειράματος Ρέντσι.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!