ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ποιο είναι το δίλημμα της Αθήνας;

Η Ελλάδα δεν διαθέτει φρεγάτες που να έχουν την αμυντική ικανότητα των αμερικανικών ή βρετανικών πολεμικών σκαφών, που μπορούν να αποκρούσουν συνδυασμένες επιθέσεις από μερικές δεκάδες drones και βλήματα/ρουκέτες ταυτόχρονα –όπως και έκαναν τις τελευταίες ημέρες.

Δεν μπορεί, ως εκ τούτου, η ελληνική φρεγάτα να βρεθεί στην πρώτη ζώνη προστασίας των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθις (όπως μπορούν τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς) ούτε στη δεύτερη ζώνη προστασίας (με μέσου βεληνεκούς όπλα, όπως οι φρεγάτες του ισπανικού, γαλλικού και ιταλικού στόλου).

Αυτό που μπορεί να κάνει είναι η άμυνα σημείων (point defense), να προστατεύει εμπορικά πλοία σχηματίζοντας ομπρέλα προστασίας τους με ταχυβόλα που μπορούν να ρίχνουν 60.000 βλήματα/λεπτό, σε μια ακτίνα περίπου 3-4 χιλιάδες γιάρδες. Βεβαίως, χρειάζεται λίγος χρόνος για προετοιμασία με εφόδια κλπ. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα.   

Η Ελλάδα, η μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου, προφανώς δεν επιτρέπεται να απέχει από την επιχείρηση προστασίας της ναυσιπλοΐας στη Ερυθρά Θάλασσα.

Αντιθέτως, ίσως θα έπρεπε να είχε εξ αρχής, έγκαιρα, αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είχε προτείνει να σχηματιστεί μια ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη, υπό ευρωπαϊκή διοίκηση, γι’ αυτό το σκοπό –κάτι σαν αυτό που θα εισηγηθούν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία στις 22 Ιανουαρίου. Άλλωστε, η διώρυγα του Σουέζ αφορά κατεξοχήν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, τις ΗΠΑ τις αφορά η διώρυγα του Παναμά.   

Δεν το πράξαμε –έχουμε άλλες ασχολίες ως γνωστόν. Τώρα, το δίλημμα της Αθήνας είναι άλλο.

Επειδή κάθε πλοίο είναι χώρος κυριαρχίας του κράτους του οποίου φέρει τη σημαία, ο ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο νομιμοποιούν την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις που δέχεται. Αυτό που δεν νομιμοποιούν είναι οι επιθέσεις εναντίον στόχων στην ξηρά, σαν αυτές που κάνει η αμερικανική διοίκηση των ναυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ερυθρά Θάλασσα, μαζί με τις βρετανικές δυνάμεις.

Η Αθήνα, λοιπόν, θα πρέπει να ορίσει και δημοσίως να ανακοινώσει ότι η ελληνική φρεγάτα που θα σταλεί στην Ερυθρά δεν θα μετέχει σε επιθέσεις εναντίον στόχων στην ξηρά, στην Υεμένη. Όπως ακριβώς κάνουν τα γαλλικά και τα ισπανικά πολεμικά πλοία, που προστατεύουν την εμπορική ναυτιλία στην περιοχή, αλλά δεν μετέχουν στις πολεμικές επιχειρήσεις της αμερικανικής διοίκησης στην Υεμένη.   

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!