ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ

Μία στις δύο θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από την AI

Περίπου μία στις τρεις θέσεις εργασίας στις αναπτυγμένες οικονομίες κινδυνεύει από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), η οποία είναι πιθανό να αυξήσει τις ανισότητες, προειδοποιεί ειδική έρευνα του ΔΝΤ. Για τον λόγο αυτό οι κυβερνήσεις καλούνται να «δημιουργήσουν αποτελεσματικά πλαίσια κοινωνικής στήριξης και να προσφέρουν προγράμματα επανεκπαίδευσης στους εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο η τεχνολογία να πυροδοτήσει περαιτέρω κοινωνικές εντάσεις».

Σε ανάρτησή της, η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υποστηρίζει ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μια τεχνολογικής επανάστασης που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την παραγωγικότητα, να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας και να βαθύνει τις ανισότητες».

Η ανάπτυξη της ΑΙ θα μπορούσε να επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ειδικά στις χώρες υψηλού εισοδήματος το ποσοστό αυξάνεται στο 60%. Περίπου οι μισές από τις θέσεις εργασίας που επηρεάζονται, αναμένεται να επωφεληθούν, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα. Πλην όμως στις υπόλοιπες (περί το 30% του συνόλου) η ΑΙ θα αναλάβει καθήκοντα που σήμερα ανατίθενται σε ανθρώπους, μειώνοντας τη ζήτηση για εργασία και ασκώντας πτωτική πίεση στους μισθούς.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΔΝΤ, η AI θα εντείνει και τις ανισότητες εντός των χωρών, καθώς οι εργαζόμενοι υψηλότερης εξειδίκευσης θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την ΑΙ, βελτιώνοντας την παραγωγικότητά τους και έτσι αυξάνοντας τους (ήδη υψηλότερους) μισθούς τους. Οι υπόλοιποι, αντιθέτως, κινδυνεύουν να μην επωφεληθούν, μένοντας ακόμα πιο πίσω σε εισοδήματα και πλούτο.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!