ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Μεσογειακή ανταρσία

Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία σύμφωνα με το Reuters αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στους βομβαρδισμούς κατά των φιλοϊρανών  Χούθις στην Υεμένη, καθώς πιστεύουν ότι αν δοθούν εγγυήσεις στην φιλοϊρανική Χεζμπολάχ πως δεν θα υπάρξει εισβολή του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο τότε οι φιλοϊρανοί αντάρτες της Υεμένης θα σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Μακρόν γνωρίζει πολύ καλά ότι διάχυση της σύγκρουσης στο Νότιο Λίβανο θα σημάνει την συνολική διάσπαση της χώρας όπου η επιρροή της Γαλλίας που διοίκησε την χώρα στο Μεσοπόλεμο είναι ακόμη ορατή.

Στην επιχείρηση  ΗΠΑ-Βρετανίας υπήρξε επιχειρησιακή στήριξη από την Ολλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά και το Μπαχρέιν ενώ πολιτική στήριξη παρείχαν η Γερμανία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα.

Το «όχι» Γαλλίας, Ιταλίας, και Ισπανίας προφανώς υποδηλώνει γενικότερη διαφωνία με την πολιτική των ΗΠΑ στην σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Τηρουμένων των αναλογιών η Μεσογειακή ανταρσία των τεσσάρων παραπέμπει σε μια παλιότερη ανταρσία.

Την Άνοιξη του 2003, εν όψει της επικείμενης εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, η Γαλλία, η Γερμανία το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο διατύπωσαν δημόσια την διαφωνία τους και δεσμεύθηκαν να εργασθούν με στόχο την αμυντική χειραφέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σύγκλιση του Παρισιού, της Ρώμης και της Μαδρίτης κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι. Ισπανία και Ιταλία αμφισβήτησαν στο παρελθόν τις φιλοδοξίες της Γαλλίας στην Μεσόγειο  με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντίθεση του Θαπατέρο και του Πρόντι στην πρόταση του Σαρκοζί το 2007 για συγκρότηση Ένωσης για την Μεσόγειο.

Όταν το θερμό καλοκαίρι του 2020 πολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Τουρκίας παραλίγο να συγκρουσθούν στα ανοικτά της Λιβύης, Ισπανία και Ιταλία κράτησαν ίσες αποστάσεις.

Σε αντίθεση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που σε πρώτη φάση συσπείρωσε το ΝΑΤΟ, η Μεσανατολική κρίση αναδεικνύει διαιρέσεις και διαφοροποιήσεις στο στρατόπεδο της Δύσης.

Τα παραπάνω εκ των πραγμάτων δυσχεραίνουν  την προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ανακτήσει ηγετικό ρόλο στην Μέση Ανατολή αποτρέποντας την διάχυση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!