ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ein Ring aus Feuer: Wie Europe den Nahen Osten verloren und ihn neu gewinnen Kann, του Christian-Peter Hanelt, Deutscher Levante Verlag, Berlin 2023, σελίδες 358

Γραμμένο πριν την φρίκη της εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ και την πιο οργανωμένη τραγωδία της εκκαθαριστικής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, το βιβλίο αυτό του Χάνελτ έχει στον πυρήνα του μια παραδοχή που ξεκινά από την εποχή της επέμβασης στο Ιράκ, πλην βρίσκει δυσάρεστα ακριβή αντήχηση τώρα, στην υπόθεση του Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Στις ταραγμένες έως εκρηκτικές υποθέσεις της περιοχής, η μεν Ευρώπη άσκησε πολύ λίγη επιρροή (διπλωματική, διεθνοπολιτική, οτιδήποτε…) ενώ η Αμερική άσκησε υπερβολικά πολλήν. Και τούτο παρά το γεγονός ότι «το δαχτυλίδι της φωτιάς», που παλιότερα ήταν γνωστό ως ταραγμένη Εγγύς Ανατολή, στα μεταπολεμικά χρόνια ως Μεσανατολικό Πρόβλημα, αποτελούσε και παραμένει άμεση γειτονιά της Ευρώπης.

Όταν θα έχει γραφτεί και αυτό το επεισόδιο του «δαχτυλιδιού της φωτιάς», πολύ βαρύτερο από τη διαδρομή της Αραβικής Άνοιξης (2010-11) μάλλον δε και από την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ (2003 η έναρξη), είναι πιθανόν να κριθεί ότι επρόκειτο για σημείο καμπής στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. συνολικά αρνητικό σημείο καμπής.

Οι διαφορές πολιτικής στόχευσης των χωρών-μελών της ΕΕ αλλά και οι ανόμοιες επιδιώξεις τους διαχρονικά, παράλληλα με τη θεσμική αβεβαιότητα που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και τους μηχανισμούς της, είχαν οδηγήσει σε ευρωδιστακτικότητα σε ένα πεδίο όπου μόνον οι δισταγμοί δεν χωρούν. Γι αυτό, ο Χάνελτ κατέληγε στο Ring aus Feuer σε κατευθύνσεις/υποδείξεις για μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή στάση. Δεν δικαιώθηκε…

Η δεδομένη πολιτική ισχυρής παρουσίας των ΗΠΑ, ιδιαίτατα λόγω της ταυτιστικής τους σχέσης με το Ισραήλ, οδήγησε τις περισσότερες φορές σε ευθυγράμμιση της ΕΕ με την αμερικανική θέση αντί για διαμόρφωση ευρωπαϊκής θέσης.

Ο Χάνελτ, κινούμενος στο όριο μεταξύ δημοσιογραφίας, διπλωματίας και ακαδημαϊκής διαδρομής (εμπειρογνώμων του Ιδρύματος Bertelsmann, του ΟΑΣΕ αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ) στιγμές-στιγμές αισθανόταν κάτι σαν ήπια απόγνωση με την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στο «δαχτυλίδι της φωτιάς». Τώρα, μετά και το επεισόδιο Χαμάς-Ισραήλ και την επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα, αυτή η αίσθηση απόγνωσης δικαιώνεται ακόμη περισσότερο.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!