ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οικονομικές ειδήσεις

Πληθωρισμός: Οριακά χαμηλότερη της αρχικής εκτίμησης (2,9% κι όχι 3%) ήταν η αύξηση του εναρμονισμένου τιμαρίθμου τον Νοέμβριο. Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση για πληθωρισμό 2,4% στο σύνολο της Ευρωζώνης, εδώ.

ΦΠΑ εκ παραλήψεως: Η παράταση ισχύος ή και μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για σειρά προϊόντα (μεταφορές, πολιτισμό κ.α.) προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2024. Δεν γίνεται όμως αναφορά στον συντελεστή 13% για τα μη αλκοολούχα ποτά, που ίσχυε μέχρι το τέλος του έτους. Την παράλειψη αυτή έρχεται να διορθώσει τροπολογία, που μονιμοποιεί τον μειωμένο συντελεστή σε αναψυκτικά, αεριούχα ποτά και νερά.

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Μόλις το 22% των βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι η κατάσταση της επιχείρησης θα καλυτερεύσει το α’ εξάμηνο του 2024, έναντι του 53% που προβλέπει στασιμότητα και του 25% που βλέπει επιδείνωση. Πάντως μόνο το 10% σχεδιάζει απολύσεις, εδώ.

Επαγγελματικά ακίνητα: Το επίπεδο του 2010 προσέγγισαν το α’ εξάμηνο οι τιμές καταστημάτων και γραφείων στην Αθήνα, καταγράφοντας αύξηση 4,9% και 1,9% αντίστοιχα. Τα μισθώματα, αντιθέτως, υπολείπονται ακόμα αισθητά από τα προ κρίσης επίπεδα (-16% για γραφεία και -33,1% για καταστήματα). Μεγαλύτερες παραμένουν οι αποκλίσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, εδώ.

Ξενοδοχεία – εστιατόρια: Αυξημένος 13,9% ήταν τον Οκτώβριο ο τζίρος επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης. Υπερδιπλάσιος σε σχέση με πέρσι στην Κέα - μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν και σε Λάρισα (63,1%) και Ιθάκη (61,9%). Βουτιά 39,5% στη Μαγνησία ελέω πλημμυρών, εδώ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!