ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

O προϋπολογισμός στην Βουλή

Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή, η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2024. Περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές έχουν εγγραφεί ως ομιλητές κατά την 5μερη κοινοβουλευτική διαδικασία. Χθες τοποθετήθηκαν οι εισηγητές των κομμάτων και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. 

Τον προϋπολογισμό έχουν προαναγγείλει ότι θα καταψηφίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των Σπαρτιατών. Ο Νίκος Παππάς, από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στους φόρους είπε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει ρεκόρ 27ετίας στους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς πλέον ανέρχονται στο 29% του ΑΕΠ, ενώ αν προσθέσουμε και τις εισφορές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 43%». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρης Κουκουλόπουλος επεσήμανε τη μεγάλη δυσαναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων και αντιτάχθηκε σε μια αναπτυξιακή στρατηγική που στηρίζεται στον τουρισμό και την κατανάλωση. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «ταξικό και ιδιαίτερα αντιδραστικό και αντιλαϊκό», καθώς «πρέπει να πετύχει τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Στη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων στάθηκε και η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία σημείωσε ότι μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ «η Ελλάδα έχει την δεύτερη χαμηλότερη συμμετοχή κερδών στην φορολογία».

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε τα εύσημα που έλαβε ο προϋπολογισμός από τα κοινοτικά όργανα και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη, επενδύσεις και εξαγωγές. Χαρακτήρισε τους στόχους του προϋπολογισμού ρεαλιστικούς και συγκρατημένους και υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική παράγει αποτελέσματα για τους πολίτες, ειδικά για τους ευάλωτους. 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!