ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ

Η Ευρώπη γέρνει (ακρο)δεξιά

Αν οι Ευρωεκλογές γίνονταν την επόμενη εβδομάδα και όχι τον Ιούνιο του 2024, όπως είναι προγραμματισμένο, η συμμετοχή θα έφτανε το 68%, δηλαδή θα ήταν κατά 9 μονάδες μεγαλύτερη από το 59% του 2019, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εδώ. Το αυξημένο ενδιαφέρον, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι πολίτες της Ευρώπης αισθάνονται τώρα περισσότερο Ευρωπαίοι.

Κρίνοντας από την τελευταία έρευνα της Europe Elects (30/11/2023), συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Η ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει τα μεγαλύτερα κέρδη, αυξάνοντας τους ευρωβουλευτές της κατά 11, από 87 σε 98. Στο άλλο άκρο, η Αριστερά μένει με 38 έδρες καθώς χάνει 7, όπως και οι ανεξάρτητοι που από 11 περιορίζονται σε 4.

Οι δύο μεγάλες ευρωκοινοβουλευτικές ομάδες, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με 175 έδρες (+2) και η κεντροαριστερή Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με 141 (+2) παραμένουν στις πρώτες δύο θέσεις, αλλά η ευρωπαϊκή ακροδεξιά πλησιάζει σε απόσταση στατιστικού λάθους τη μέχρι τώρα τρίτη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, την αμιγώς κεντρώα «Ανανεώστε την Ευρώπη» που χάνει 3 έδρες και περιορίζεται σε 89. 

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς δεν αφορά μόνο τις Ευρωεκλογές.

Στην Ιταλία, το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχουν η λαϊκιστική-εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Σαλβίνι και η κεντροδεξιά Forza Italia.  

Στη Σλοβακία, το Smer του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο δηλώνει κεντροαριστερό αλλά δρα με τυπικές ακροδεξιές μεθόδους: Καταργεί τις (ενοχλητικές…) αρχές για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία, έχει στην κυβέρνησή του δηλωμένους νεοναζί. 

Στην Ουγγαρία, ο ευρωσκεπτικιστής και ρωσόφιλος Όρμπαν παραμένει κυρίαρχος μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια της ενωμένης αντιπολίτευσης να αποσπάσει την εξουσία.

Στη Σουηδία, οι ακραίοι Σουηδοί Δημοκράτες στηρίζουν τη δεξιά-κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού χωρίς να συμμετέχουν σε αυτήν, παρ’ όλο που στις εκλογές είχαν μεγαλύτερα ποσοστά από όλα τα κόμματα της κυβέρνησης. 

Στην Ολλανδία, η πρόσφατη νίκη-έκπληξη του ακροδεξιού, ρωσόφιλου Γκερτ Βίλντερς δείχνει ότι ίσως αυτός σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με συμμετοχή ή/και ψήφο ανοχής από κεντροδεξιά κόμματα.     

Στην Ισπανία, μόλις 6 έδρες από τις 350 έλειπαν για να σχηματιστεί κυβέρνηση από το  κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox.

Στη Γαλλία, στις Ευρωεκλογές 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν ήταν πρώτο με 23% και το κόμμα του Μακρόν δεύτερο, με μια μονάδα διαφορά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν πάλι πρώτη με 28% και την Αναγέννηση του Μακρόν δεύτερη αλλά, αυτή τη φορά με οκτώ μονάδες διαφορά, στο 20%, εδώ. Εκτός απροόπτου οι επόμενες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές θα γίνουν το 2027, χωρίς τον Μακρόν (δεν έχει δικαίωμα τρίτης θητείας) και η πιθανότητα νίκης της Λεπέν δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στη Γερμανία, τέλος, η ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστική και αντιμεταναστευτική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έρχεται πλέον σταθερά δεύτερη στις δημοσκοπήσεις για τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2025. Στη δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύτηκε προχτές, Παρασκευή, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν 30%, το AfD 23%, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι από 14% ενώ ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, μόλις που μπαίνουν στη Βουλή με 6%.   

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!