ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το φαινόμενο της διαφθοράς, του Δημήτρη Πρόντζα, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2023, σελίδες 228

Ήδη το γεγονός ότι ο συγγραφέας κατέχει – στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Παντείου – την έδρα καθηγητή Διαφθοράς, έχοντας στο ενεργητικό του έργα όπως «Ο homo corruptus στον παγκόσμιο χάρτη διαφθοράς», ή παλιότερα «Διαφθορά και κοινωνία», προοιωνίζεται για τον αναγνώστη μια πανοραμική προσέγγιση του φαινομένου που όλοι λατρεύουμε να μισούμε. Διεθνώς, πάντως στην ελληνική μας πραγματικότητα η διαφθορά σταθερά καταγγέλλεται, σε κάθε πολιτική στροφή και με κάθε υπόσχεση διαρθρωτικής αλλαγής.

Ακόμη περισσότερο όταν βλέπει ο αναγνώστης ότι ο συγγραφέας είχε την πρωτοβουλία για την δημιουργία και μοντέλων μέτρησης τόσο των μορφών διαφθοράς, όσο και των επιπτώσεων τους.  (Corruption Footprint Index και Human Corruption Metrics): Εδώ, ο Στέφανος Μάνος θα επαναλάμβανε το κλασικό του «ό,τι δεν μετριέται, δεν υπάρχει!». Στη συνέχεια, αυτή, των προσπαθειών της «Διεθνούς Διαφάνειας» να χτίσει και να πείσει για την χρήση του Corruption Perception Index και των εν συνεχεία προτάσεων για καταπολέμηση της διαφθοράς, αυτή η προσέγγιση υπόσχεται έμφαση στην ουσία – διαπίστωση και συνακόλουθα αντιμετώπιση – του φαινομένου.

Αν πάντως κάνει ο αναγνώστης την βουτιά στο βιβλίο του Δ. Πρόντζα – θα συνιστούσαμε μάλιστα σε όσους αρέσκονται σε μια πιο αγγλοσαξωνική/πρακτικίστικη προσέγγιση να επωφεληθούν από την συγκέντρωση, ως Παράρτημα, της διαχρονικής παρουσίας και της έκτασης φαινομένων διαφθοράς σε – γνώριμες σε όλους – χώρες (α) συγκέντρωσης και φύλαξης πλούτου, αλλά (β) σ΄ εκείνες που είναι γνωστές για την αναζήτηση πηγών ενέργειας: follow the money, που λένε! Πολύτιμο, ώστε να μην γίνεται η συζήτηση θεωρητικά.

Ασφαλώς όμως, και η πιο θεωρητική πραγμάτευση του πώς προσεγγίζεται και οργανώνεται η μελέτη του φαινομένου της διαφθοράς, δηλαδή πώς ορίζεται η ίδια η έννοια της διαφθοράς και πώς ιχνηλατούνται οι μορφές που προσλαμβάνει, υποχρεώνει σε σκέψεις τον αναγνώστη για το πόσο εκείνο που κυρίως οδηγεί την πύκνωση της δημόσιας συζήτησης, τη «διαφθορολογία», είναι εντέλει η προσπάθεια αντιμετώπισης και μείωσης του φαινομένου , ή η πολιτική ανάγκη αποκήρυξής του…

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!