ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οι Ισραηλινοί είναι θυμωμένοι με τον Νετανιάχου, αλλά οι πιθανότητες απομάκρυνσής του είναι ελάχιστες

Αν και ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίση της μακράς πολιτικής καριέρας του –λόγω πολέμου και της πολυπλοκότητας του κοινοβουλευτικού συστήματος του Ισραήλ– υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες εκδίωξης του από την εξουσία. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες πολιτικές του προοπτικές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί την κατάσταση μέσα στις επόμενες ημέρες.  

Σχέδιο πολιτικής επιβίωσης

Ένα ακροδεξιό μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, έχει απειλήσει να ανατρέψει την κυβέρνηση. Μέλη του κόμματος του Λικούντ,  έχουν μιλήσει για αυτομόληση. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος και πιο σημαντικός σύμμαχος του Ισραήλ, ασκούν ισχυρές πιέσεις για περιορισμό των ανθρωπίνων απωλειών στη Γάζα. Καθώς ο πόλεμος εισήλθε σε νέα φάση μετά την κατάρρευση της επταήμερης εκεχειρίας και την επανέναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, ο Νετανιάχου αναζητά μια λύση — συμπεριλαμβανομένης της πιθανής δολοφονίας του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα — που θα μπορούσε να κατευνάσει τον συνασπισμό του, να φιμώσει τους επικριτές του και να ικανοποιήσει τους πολίτες που ζητούν την απελευθέρωση και των υπολοίπων ομήρων. Ο πρωθυπουργός πιστεύει  ότι η δολοφονία του υποτιθέμενου εγκέφαλου των επιθέσεων, θα ήταν αρκετή για να πείσει την κοινή γνώμη για μια μεγάλη νίκη κατά της Χαμάς.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα ήταν μια εξέλιξη που θα ανέκοπτε, αλλά δεν θα αντέστρεφε το κύμα οργής έναντι του Νετανιάχου.

Τα σενάρια ανατροπής Νετανιάχου

Στο Ισραήλ, οι κυβερνήσεις σχηματίζονται μέσω ενός πολυκομματικού συστήματος βάσει του οποίου, απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία  61 εδρών. Ο συνασπισμός Νετανιάχου κατέχει αυτή τη στιγμή 74 έδρες. Για να πέσει η κυβέρνηση, τουλάχιστον 13  θα πρέπει να αποχωρήσουν  ή θα πρέπει να διεξαχθεί ψήφος δυσπιστίας με έναν άλλο υποψήφιο πρωθυπουργό.

Ο Αβίβ Μπουσίνσκι, πρώην πολιτικός του σύμβουλος, δεν θεωρεί πιθανό κανένα από τα δύο σενάρια.

«Σχεδόν όλοι με τους οποίους μιλάτε σήμερα θα σας πουν το ίδιο πράγμα - ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμα,  δεν μπορεί να συνεχίσει να ηγείται αυτής της χώρας», υπογραμμίζει. «Και όμως, την ίδια στιγμή το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να παραμείνει πρωθυπουργός  παρά την καταρρέουσα  δημοτικότητα του».

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!