ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ποιος αντέχει ένα χρόνο;

Το Ισραήλ έχει επεξεργασθεί σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times σχέδιο πολεμικής σύγκρουσης στην Γάζα μακράς διαρκείας που μπορεί να φθάνει τον ένα χρόνο.

Πιθανότατα πρόκειται για επιχειρησιακό σχεδιασμό υλοποίησης της δέσμευσης Νετανιάχου για εκρίζωση της Χαμάς από την Γάζα.

Είναι προφανές ότι παρόμοιοι σχεδιασμοί βρίσκονται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την πολιτική των ΗΠΑ  στην Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ εισέρχονται σε μια προεκλογική χρονιά με την κοινή γνώμη διχασμένη απέναντι στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και ταυτόχρονα συνολικά αρνητική σε περαιτέρω εμπλοκή της χώρας σε  μέτωπα  συγκρούσεων.

Ένας παρατεταμένος πόλεμος στην Γάζα αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Παλαιστινιακή Αρχή στην Δυτική Όχθη , αλλά και για την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Η επέκταση των επιχειρήσεων στην Νότια Γάζα θα αφήσει ως μόνη οδό διαφυγής την Αίγυπτο και για τους κατοίκους της Δυτικής Όχθης την Ιορδανία .Το νέο κύμα της Παλαιστινιακής Προσφυγιάς θα είναι θρυαλλίδα αποσταθεροποίησης για τα καθεστώτα του Καίρου και του Αμάν.

Πως θα κινηθούν οι ΗΠΑ  που είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην αναζήτηση συνολικής επίλυσης του Μεσανατολικού; O μεσολαβητικής τους ρόλος έπειθε και τις δύο αντίπαλες πλευρές:

-Για το Ισραήλ λειτουργούσαν  ως η απόλυτη εγγύηση της ασφαλούς ύπαρξης του εβραϊκού κράτους.

-Για τον Αραβικό Κόσμο ήταν η μόνη Δύναμη που μπορούσε να πιέσει το Ισραήλ σε υποχωρήσεις.

Αν δεν επιβεβαιωθεί εκ νέου ότι οι ΗΠΑ έχουν την βούληση και την δυνατότητα να πιέσουν και τις δύο αντίπαλες πλευρές, τότε θα επιβεβαιωθεί η εικόνα μιας Μεγάλης Δύναμης που βρίσκεται σε αποδρομή από την περιοχή χωρίς να έχει μπορέσει να δημιουργήσει ισορροπίες σταθεροποίησης.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την πιθανή ανάφλεξη στο νότιο Λίβανο με την Χεζμπολάχ  να λειτουργεί ως υπεργολάβος του Ιράν, τότε θα έχουμε μια δυναμική ανεξέλεγκτης περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!