ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η λογική μιας υπεραντίδρασης

Η ματαίωση της συνάντησης στην Ντάουνιγκ Στρίτ των Πρωθυπουργών Ελλάδας – Βρετανίας με πρωτοβουλία του Σουνάκ αποτελεί κλασική περίπτωση υπεραντίδρασης η οποία με την σειρά της επιβεβαιώνει την στρατηγική αλλά και επικοινωνιακή αμηχανία της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος στην μετά Βrexit εποχή.

Μια αμηχανία που συμπυκνώνεται στην αδιανόητη  μέχρι πρόσφατα επιστροφή του μοιραίου πρωθυπουργού του Brexit, Κάμερον, ως υπουργού Εξωτερικών.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές που το αργότερο πρέπει να διεξαχθούν μέχρι το τέλος του 2024 το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα θα  υποστεί  στρατηγική ήττα. Το Εργατικό Κόμμα του Σταρμερ προηγείται σταθερά εδώ και μήνες με το προβάδισμα του έναντι των Συντηρητικών να έχει παγιωθεί στο 20%.

Το αδιέξοδο του Brexit απειλεί την  ένότητα και την σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς έχει χωρίσει την Βόρεια Ιρλανδία  από την υπόλοιπη χώρα με τελωνειακούς ελέγχους.

Λίγο πριν λήξει η θητεία του ως Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης του Χάρι Τρούμαν  Ντιν Ατσεσον διαπίστωνε σε άρθρο του ότι «η Βρετανία έχασε μια Αυτοκρατορία και ακόμη ψάχνει να βρει ένα ρόλο». Μια άποψη που δεν συμμεριζόταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Ηντεν, ο οποίος όταν ο Στρατάρχης Παπάγος επιχείρησε να συζητήσει το Κυπριακό τον διέκοψε με την φράση «Η Βρετανική Αυτοκρατορία δεν πωλείται».

Σήμερα η μετεξέλιξη της Αυτοκρατορίας η Κοινοπολιτεία είναι  κέλυφος χωρίς περιεχόμενο με την χώρα να περιμένει νέο ένοικο στην Ντάουνιγκ Στριτ για να συνεχίσει   να ψάχνει για ρόλο.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!