ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Στροφή ή πυροτέχνημα;

Xθες έκλεισαν δέκα χρόνια από την έναρξη των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαιντάν του Κιέβου, μια επέτειος ξεχασμένη με μόνη είδηση την δήλωση του Πούτιν ότι η Ρωσία θέλει συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Στροφή ή πυροτέχνημα επικοινωνιακού χαρακτήρα;

Ένα είναι βέβαιο ότι Ρωσία και ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό πετύχει τους στόχους τους:

-Οι ΗΠΑ συσπείρωσαν το ΝΑΤΟ και βραχυκύκλωσαν την ειδική σχέση Μόσχας-Βερολίνου.

-Η Ρωσία έχει υπό τον έλεγχο της το 20% της Ουκρανίας και ελέγχει σχεδόν το σύνολο της βόρειας ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας.

Ο μόνος χαμένος είναι η Ουκρανία, που καλείται συχνά από τους συμμάχους της να αποδεχθεί τον εδαφικό της ακρωτηριασμό.

Δέκα χρόνια μετά την πλατεία Μαϊντάν, η Ουκρανία γνωρίζει πολύ καλά ότι η Δύση δεν πρόκειται να στηρίξει νέα αντεπίθεση και ότι στην καλύτερη περίπτωση θα συντηρήσει έναν πόλεμο φθοράς κατά της Ρωσίας χωρίς τις αυταπάτες που κυριαρχούσαν πριν από ένα χρόνο για εκδίωξη του εισβολέα από τα κατεχόμενα εδάφη.

Τα παραπάνω φωτίζουν μια αδιέξοδη προοπτική για τον Ζελένσκι, καθώς η μηντιακή του υπερπαρουσία δεν αλλάζει το στίγμα της σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ δεν υποσχέθηκαν ποτέ ότι θα πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας, απλά χάραξαν μια κόκκινη γραμμή που οριοθετεί την εμπλοκή τους στην φθορά της Ρωσίας.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!