Ο προϋπολογισμός του 2023 προέβλεπε πόρους 11,96 δισ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σημαντικές καταστροφές σε υποδομές ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής κρίσης (κακοκαιρίες «Ντάνιελ» και «Elias») προσέθεσαν δαπάνες άνω των 400 εκατ. ευρώ στο παραπάνω ποσό. Κι όμως, στον προϋπολογισμό του 2024 αναφέρεται ότι η τελική δαπάνη για το ΠΔΕ το 2023 θα ανέλθει σε 10,82 δισ. ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, μια υποεκτέλεση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ ή 12,5%.
Η υστέρηση αυτή αποδίδεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην αργή πορεία εκτέλεσης των έργων που έχουν υπαχθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0», καθώς τόσο στο ΕΣΠΑ, όσο και στο σκέλος των εθνικών πόρων του ΠΔΕ η εκτέλεση ανήλθε στο 100%. Τα δε προβλήματα στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αποδίδονται στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες πάγωσαν για μερικούς μήνες τις δαπάνες.
Οι δαπάνες που χρηματοδοτεί το Ταμείο περιορίστηκαν φέτος σε 2,07 δισ. ευρώ, από 2,84 δισ. ευρώ το 2022. Το ερώτημα είναι εάν, πέραν των συγκυριακών παραγόντων που επικαλείται η κυβέρνηση, υπάρχουν και προβλήματα στον σχεδιασμό του «Ελλάδα 2.0» που προκαλούν την αδυναμία απορρόφησης.
Σε πρόσφατη γνωμοδότηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με τις «Κατευθύνσεις Αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», επισημαίνεται ότι απαιτείται «μια διαρκή διαδικασία αξιολόγησης και διαβούλευσης» και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Αναπτυξιακής Τράπεζας «ως προς την αξιολόγηση των προτάσεων και τη διοχέτευση των χρηματοδοτικών πόρων». H γνωμοδότηση της ΟΚΕ εδώ.