ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Τί θα συμβεί στον πλανήτη αν το Ισραήλ σταματήσει να παρέχει υβριδικούς σπόρους;

Το Ισραήλ κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή υβριδικών σπόρων και ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει τώρα νέα διεθνή ανησυχία για το τί θα γίνει, αν το Ισραήλ σταματήσει να παράγει και εξάγει αυτό το ζωτικό αγαθό λόγω του πολέμου. Οι σπόροι για τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνει ο πλανήτης είναι τόσο ζωτικοί για την ανθρωπότητα όσο και το σιτάρι που παράγουν οι εμπόλεμες Ρωσία και Ουκρανία. Οι χώρες που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν υβριδικούς κατέχουν στρατηγική θέση, όπως και οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο και ενέργεια. 

Όπως επισημαίνει ο Εγιούπ Κορκμάζ, Τούρκος ερευνητής προγονικών σπόρων της Ανατολίας (δηλ. σπόρων που δεν έχουν υποστεί καμία γενετική τροποποίηση), «ο πλανήτης αυτή τη στιγμή τρέφεται ως επί το πλείστον από υβριδικούς σπόρους, δηλ. σπόρους που παράγονται από εταιρείες μέσω μιας διαδικασίας προσεκτικής επικονίασης συγκεκριμένων ποικιλιών.

Οι προγονικοί σπόροι τείνουν να εκλείψουν, καθώς είναι επιρρεπείς σε ασθένειες και ζιζάνια, σε αντίθεση με τους γενετικά τροποποιημένους, που είναι ανθεκτικοί και προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις  για τον παραγωγό σε σχέση. Το μόνο μειονέκτημα των υβριδικών σπόρων είναι ότι δεν δίνουν την αυθεντική γεύση π.χ. της ντομάτας των παιδικών μας χρόνων, και από πολλούς αμφισβητείται ακόμη η συμβολή τους στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η στροφή προς τους υβριδικούς σπόρους κατέστη ωστόσο αναγκαία και θεωρούνται πλέον στρατηγικά προϊόντα. «Οι χώρες που τους κατέχουν θα είναι οι κυρίαρχες στον πλανήτη, όπως το Ισραήλ», λέει ο Κορκμάζ. «Τί θα κάνει επομένως η Τουρκία, αν το Ισραήλ πει ότι αύριο δεν παρέχει σπόρους;», εδώ.

Η Τουρκία διαθέτει ελάχιστους προγονικούς σπόρους, η διατήρηση των οποίων απαιτεί μεγάλο κόστος και κρατική χρηματοδότηση. Η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν, έχει αναλάβει από το 2019 μία πρωτοβουλία για την υποστήριξη της έρευνας και διαφύλαξης των προγονικών σπόρων της Ανατολίας χαρακτηρίζοντας την «κλειδί για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας». Στόχος του προγράμματος υπό την αιγίδα της, «η Τουρκία να γίνει η κορυφαία παραγωγός προγονικών σπόρων στον κόσμο»,  αισιοδοξία, ωστόσο, που δεν συμμερίζεται ο Κορκμάζ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!