ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Μετανάστες και άνεργοι, στην αγορά εργασίας

Σε σημαντικό πρόβλημα για την οικονομία εξελίσσεται η έλλειψη εργατικών χεριών, πρωτίστως στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό και τις κατασκευές, ως αποτέλεσμα της φυγής εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό, των εξοντωτικών ωραρίων και των χαμηλών αμοιβών. Σύμφωνα με πολυσέλιδη έκθεση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπή της Ελλάδος, το υπουργείο Εργασίας δέχθηκε την περασμένη άνοιξη 379.165 αιτήματα κάλυψης θέσεων εργασίας από το εξωτερικό. Τελικά εγκρίθηκε η εισαγωγή 168.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες, καλύφθηκε δηλαδή σχεδόν το 40% των αιτημάτων.

Για το 2024 τα αιτήματα είναι ακόμα περισσότερα. Μεταξύ άλλων αφορούν ανειδίκευτους εργάτες γης, οικοδομής, σφαγείς, εργάτες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ανιματέρ αλλά και εργάτες αεροδρομίων. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η ΟΚΕ προτείνει να παραταθεί ο χρόνος διαμονής των μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες, να αυξηθούν οι κλάδοι που μπορούν να ζητήσουν εργαζόμενους από το εξωτερικό, καθώς και να ενσωματωθούν στην εγχώρια αγορά εργασίας, πρόσφυγες που διαμένουν στα κέντρα μεταναστών.

Το υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, προωθεί νομοθετική ρύθμιση (στο μίνι ασφαλιστικό που αναμένεται να αναρτηθεί  σε δημόσια διαβούλευση) που θα επιτρέπει σε ανέργους να εργάζονται στα πρότυπα της απασχόλησης των συνταξιούχων. Οι άνεργοι θα μπορούν να εργάζονται έως 3 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να χάνουν όλο το επίδομα ανεργίας, αλλά ένα μέρος του, ανάλογο των ημερών εργασίας.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!