Οι εξελίξεις στην OpenAI είναι η πιο αποκαλυπτική έκφραση του διχασμού που έχει αναπτυχθεί στη Silicon Valley σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.
Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι «doomers» (από το doom - όλεθρος, καταστροφή) που πιστεύουν ότι, χωρίς αυστηρούς περιορισμούς, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση της ανθρωπότητας, και ζητούν αυστηρότερους κανόνες.
Απέναντί τους βρίσκονται οι «boomers» (από το boom - έκρηξη, εκρηκτική ανάπτυξη) που δεν πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει την καταστροφή και υποστηρίζουν ότι πρέπει να είναι ελεύθερη επειδή μπορεί να επιταχύνει εκρηκτικά την πρόοδο.
Όποια πλευρά υπερισχύσει θα καθορίσει αν θα επιβληθούν αυστηρότεροι θεσμικοί περιορισμοί, άρα και ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο στο μέλλον από την τεχνητή νοημοσύνη.
Η εταιρική μορφή της OpenAI βρίσκεται και στις δύο πλευρές. Ιδρύθηκε το 2015 ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, αλλά τρία χρόνια αργότερα έφτιαξε μια κερδοσκοπική θυγατρική για να χρηματοδοτεί την πανάκριβη υπολογιστική ισχύ και τους πάμπολλους επιστήμονες που χρειάζεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Σαμ Άλτμαν φαίνεται να βρίσκεται κάπου στη μέση. Αφενός υποστηρίζει ότι πρέπει να θεσπιστεί ένα δίχτυ προστασίας, ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να γίνει ασφαλής. Από την άλλη πίεζε ώστε να αναπτύξει η OpenAI πιο ισχυρά μοντέλα και νέα εργαλεία που θα προμήθευε σε εταιρείες για να φτιάξουν και μετά να λειτουργούν αυτόνομα τα δικά τους chatbots -δηλαδή προγράμματα που επιτρέπουν τον διάλογο με τους χρήστες και δίνουν απαντήσεις με τη χρήση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Υπάρχει ένα επίπεδο ακόμα στη διαμάχη των δύο πλευρών. Οι περισσότεροι doomers ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα κεφάλαια και προωθούν τα «κλειστά» μοντέλα. Οι boomers είναι κατά κανόνα νέοι, μικρότεροι παίκτες που προσπαθούν να μπουν στον χώρο και προτιμούν το «ανοιχτό» λογισμικό.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα «ιδιωτικά» συστήματα της OpenAI, της Anthropic (από προγραμματιστές που έφυγαν από την OpenAI) και της Google. Στη δεύτερη ανήκει το LLAMA, που ανέπτυξε η Meta (Facebook) και είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε όλους. Αυτοί που προωθούν το ελεύθερο λογισμικό υποστηρίζουν ότι είναι πιο ασφαλές διότι καθένας μπορεί να το εξετάσει και να εντοπίσει κινδύνους.
Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι αν τα ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι ελεύθερα προσβάσιμα σε όλους, όσοι έχουν κακές προθέσεις μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για κακούς σκοπούς.
Τα Venture Capitals στηρίζουν το ανοιχτό λογισμικό, επειδή με αυτό οι -συνήθως μικρές και νέες- εταιρείες που χρηματοδοτούν μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Μεγάλες εταιρείες, όπως η Google και η OpenΑΙ φοβούνται ότι έτσι θα αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Από αυτόν τον πόλεμο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η εξέλιξη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, η θεσμική της ρύθμιση και, εν τέλει, ποιος θα δρέψει τους καρπούς της.