ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΥΒΑΚΑ

Ενδο-εταιρικό πραξικόπημα

Αποτυχημένο ενδο-εταιρικό πραξικόπημα φαίνεται να είναι η προχθεσινή αιφνίδια απόλυση του CEO, Σαμ Άλτμαν και ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του προέδρου, Γκρεγκ Μπρόκμαν από την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, το πρώτο και δημοφιλέστερο bot τεχνητής νοημοσύνης για το ευρύ κοινό.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές της, με πρώτη τη Microsoft, και μερικά από τα ισχυρότερα επενδυτικά funds, όπως τα Tiger Global και Sequoia, αποφάσισαν ότι θέλουν οι συνιδρυτές Άλτμαν και Μπάνκμαν να επιστρέψουν στην ηγεσία της OpenAI, άποψη που συμμερίζονται και πολλά από τα βασικά στελέχη της και υπάλληλοι. 

Οι επενδυτές θέλουν επίσης να καταργηθεί το διοικητικό συμβούλιο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, που ελέγχει την κερδοσκοπική OpenAI, και αποφάσισε την αποπομπή τους, με πρωτοβουλία του επίσης συνιδρυτή της, Ίλια Σουτσκέβερ. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΜΚΟ, τα μέλη του ΔΣ έχουν ως μόνη υποχρέωση να εξασφαλίσουν ότι η εταιρεία θα αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος όλης της ανθρωπότητας και δεν είναι υπόλογα σε μετόχους και επενδυτές.

Η επίσημη αιτιολογία για την απόλυση του Άλτμαν ήταν «έλλειψη ειλικρίνειας», αλλά «διέρρευσε» ότι αυτή αφορούσε διαφωνίες του Σουτσκέβερ με τον Άλτμαν, για το αν η εταιρεία θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την κερδοφορία ή την ασφάλεια των συστημάτων που αναπτύσσει. Εντούτοις, ο Άλτμαν έχει επανειλημμένα στηρίξει τη θεσμική εποπτεία των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης τον Λευκό Οίκο, ενώ στελέχη της OpenAI υποστήριξαν ότι ο Σουτσκέβερ αισθανόταν γενικά παραγκωνισμένος στην εταιρεία.      

Οι επενδυτές έχουν το περιθώριο να επιβάλλουν την επιλογή τους. Για παράδειγμα, η Thrive Capital μπορεί να παγώσει την προσφορά μετοχών στο προσωπικό της εταιρείας, που θα συνοδεύεται από αποτίμησή της στα 86 δισ. δολάρια. Η Microsoft, που έχει ήδη επενδύσει στην εταιρεία 13 δισ. δολάρια, και τα περισσότερα funds μπορεί να μη προσφέρουν άλλα κεφάλαια. Επίσης κάποια funds και εκατοντάδες υπάλληλοι της OpenAI, που στηρίζουν τους Άλτμαν και Μπρόκμαν, δηλώνουν πρόθυμοι να τους ακολουθήσουν, αν αποφασίσουν να ιδρύσουν άλλη εταιρεία. 

Η επιστροφή των δύο στην ηγεσία της OpenAI ίσως είναι θέμα ωρών, σύμφωνα με τους Financial Times. Λαμβάνοντας υπόψη τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στην εταιρεία και την κυρίαρχη θέση της στον χώρο των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αυτή είναι και η πιθανότερη εξέλιξη.  

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!