ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Ανατροπή ή επικοινωνιακή διαχείριση?

Στην τελική ευθεία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η παραπομπή στις τουρκικές καλένδες ?

Ένα ερώτημα που κρύβει ένα άλλο: Ο πόλεμος στη Γάζα έχει βραχυκυκλώσει την συμφωνία Μπάιντεν-Ερντογαν στο Βίλνιους που προέβλεπε την ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έναντι της απεμπλοκής των F-16;

Kαι οι δύο πλευρές είχαν συναίσθηση ότι επρόκειτο για μια ad hoc διευθέτηση και όχι για ένα σημαντικό βήμα στην συνολική εκκαθάριση των διμερών εκκρεμοτήτων.

Έτσι εκ πρώτης όψεως οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Νετανιάχου και υπέρ της Χαμάς δεν φαίνεται να δημιουργούν πρόβλημα στα συμφωνηθέντα στο Βίλνιους.

Άλλωστε η αλληλεγγύη της Τουρκίας στην Χαμάς δεν διακρίνεται για την σταθερότητα της καθώς πριν από την ανάφλεξη στην Γάζα ο Ερντογάν στο όνομα της εξομάλυνσης με την Αίγυπτο και με το Ισραήλ είχε περιορίσει δραστικά την δραστηριότητα της οργάνωσης εντός της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση όσο και αν και ο Μπαίντεν και ο Ερντογάν επιθυμούν να κλείσει η συμφωνία, η Σουηδία στο ΝΑΤΟ έναντι των F-16, ο εν εξελίξει πόλεμος Ισραήλ-Χαμας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές περιπλοκές στα συμφωνηθέντα στο Βίλνιους.

H ανάφλεξη στην Γάζα αναζωπυρώνει στην Τουρκία την επιθυμία να είναι συνδιαμορφώτρια των εξελίξεων της επόμενης μέρας και έτσι μπορεί να αλλάξει την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του Ερντογαν, που μέχρι τώρα ήταν η εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ  και τους συμμάχους τους στην περιοχή.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!