Μια ματιά σε όσα προηγήθηκαν, βοηθά να σταθμίσουμε τη σημασία όσων αποφασίστηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών:
Τον Αύγουστο του 2022 η τότε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τρίτη στην ομοσπονδιακή ιεραρχία μετά τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο, είχε επισκεφτεί την Ταιβάν. Το Πεκίνο απάντησε με ομοβροντία αεροπορικών και ναυτικών ασκήσεων στα στενά της Ταιβάν, με τις δύο πλευρές να υποψιάζονται ότι η άλλη επιδιώκει αλλαγή στο στάτους κβο που διαμορφώθηκε στον Νότο Ειρηνικό και πιο συγκεκριμένα στην Νότια Σινική Θάλασσα στην περίοδο στην περίοδο 1972-79.
Τους τελευταίους μήνες η Κίνα δήλωσε ένα εντυπωσιακό παρόν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με τη μεσολάβηση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, που κατέληξε στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Ακολούθησε η πρωτοβουλία του Πεκίνου να στηρίξει την ένταξη στην Ομάδα BRICS της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Εμιράτων αλλά και του Ιράν.
Η γεωπολιτική παρουσία της Κίνας στη Μέση Ανατολή ήλθε να προστεθεί στην ένταση με την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορούσε το Πεκίνο για επιθετική και αθέμιτη εμπορική και επενδυτική πολιτική και πιέζει τους συμμάχους της για επιβολή κυρώσεων στην αντίπαλη Μεγάλη Δύναμη που θεωρείται ως ατμομηχανή της Παγκόσμιας Οικονομίας. Οι εξελίξεις τις επόμενες βδομάδες και μήνες θα δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών, που θα πρέπει να μην αμφισβητηθούν εκατέρωθεν.