ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Δύο Σύνοδοι Κορυφής στο Ριάντ

Θα μπορούσε κανείς πριν από μερικούς μήνες να φαντασθεί τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ,τον Πρόεδρο του Ιράν, Ρέισι, και τον Πρόεδρο της Συρίας, Άσαντ, να κάθονται στο ίδιο τραπέζι;

Κι όμως αυτή η μέχρι πρότινος απίστευτη συνάντηση θα γίνει πραγματικότητα  σήμερα και αύριο στο Ριάντ, όπου συγκαλούνται οι Σύνοδοι Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, με φόντο την πολεμική σύγκρουση στην Γάζα, στη σκιά του φόβου μιας  ευρύτερης περιφερειακής ανάφλεξης.

Η υπέρβαση της προαιώνιας ιστορικής αντιπαλότητας  Σουνιτών και Σιιτών αποτυπώνεται στην προσέγγιση του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία, με μεσολάβηση της Κίνας. λίγες εβδομάδες μετά την προσχώρηση και των δύο,  μαζί με την Αίγυπτο και τα Εμιράτα, στην ομάδα BRICS.

Τα παραπάνω, ίσως αρκούν  για να φανεί πόσο μακριά από την πραγματικότητα ήταν η προώθηση από τις ΗΠΑ ενός άξονα Ριάντ-Τελ Αβίβ, με στόχο το Ιράν.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!