Από σήμερα θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα του βουλγάρικου «καπέλου» στο ρωσικό φυσικό αέριο (διόδια 10,2 ευρώ / MWh), υποστηρίζει σε ανάλυσή της η S&P Global Commodity Insights. Είτε το κόστος θα περάσει στους καταναλωτές, είτε η Gazprom θα διακόψει την παροχή, περιορίζοντας την προσφορά με προφανείς ανατιμητικές συνέπειες.
Οι αντιδράσεις: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά, κατά τον αρμόδιο υπουργό επειδή είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση νέου συμβολαίου της ΔΕΠΑ με την Gazprom. Άλλα κράτη μέλη (Ουγγαρία, Σερβία, Αυστρία, Ρουμανία) έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση του κοινοτικού δικαίου: Πρώτον, δεν επιτρέπεται κράτος μέλος να μετακυλύει κόστος σε άλλο κράτος μέλος. Δεύτερον, τα κράτη κατά μόνας απαγορεύεται να επιβάλουν κυρώσεις σε τρίτη χώρα, αυτό μόνο η Κομισιόν μπορεί να το κάνει.
Μοχλός πίεσης: Υπάρχει, δε, ένας σοβαρότατος μηχανισμός πίεσης: Η εξαίρεση της Βουλγαρίας από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Πέρσι τον Δεκέμβριο η Κομισιόν αποδέχθηκε «ειδική παρέκκλιση» της Βουλγαρίας από τις πετρελαϊκές κυρώσεις μέχρι το 2025. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η Σόφια εκμεταλλεύτηκε το παραθυράκι και βοήθησε τη Ρωσία να εξάγει σε τρίτες χώρες πετρέλαιο αξίας άνω του 1 δισ. δολ. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται να καταργηθεί η παρέκκλιση, στο πλαίσιο των αποφάσεων για το 12ο πακέτο κυρώσεων.
Οι προβλέψεις: Άκρως ανησυχητικές είναι και οι προβλέψεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, η τιμή του αερίου για ηλεκτροπαραγωγή θα παραμείνει σε επίπεδα μεταξύ 38 και 44 ευρώ / MWh μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το 2020 ήταν στα 11 ευρώ. Συνολικά το κόστος της πράσινης μετάβασης για τον Έλληνα καταναλωτή την επόμενη εξαετία εκτιμάται στα 276 δισ. ευρώ.