ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Βουλγαρικό «καπέλο» στο ρωσικό αέριο

Από σήμερα θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα του βουλγάρικου «καπέλου» στο ρωσικό φυσικό αέριο (διόδια 10,2 ευρώ / MWh), υποστηρίζει σε ανάλυσή της η S&P Global Commodity Insights. Είτε το κόστος θα περάσει στους καταναλωτές, είτε η Gazprom θα διακόψει την παροχή, περιορίζοντας την προσφορά με προφανείς ανατιμητικές συνέπειες.

Οι αντιδράσεις: Η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά, κατά τον αρμόδιο υπουργό επειδή είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση νέου συμβολαίου της ΔΕΠΑ με την Gazprom. Άλλα κράτη μέλη (Ουγγαρία, Σερβία, Αυστρία, Ρουμανία) έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση του κοινοτικού δικαίου: Πρώτον, δεν επιτρέπεται κράτος μέλος να μετακυλύει κόστος σε άλλο κράτος μέλος. Δεύτερον, τα κράτη κατά μόνας απαγορεύεται να επιβάλουν κυρώσεις σε τρίτη χώρα, αυτό μόνο η Κομισιόν μπορεί να το κάνει.

Μοχλός πίεσης: Υπάρχει, δε, ένας σοβαρότατος μηχανισμός πίεσης: Η εξαίρεση της Βουλγαρίας από τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Πέρσι τον Δεκέμβριο η Κομισιόν αποδέχθηκε «ειδική παρέκκλιση» της Βουλγαρίας από τις πετρελαϊκές κυρώσεις μέχρι το 2025. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η Σόφια εκμεταλλεύτηκε το παραθυράκι και βοήθησε τη Ρωσία να εξάγει σε τρίτες χώρες πετρέλαιο αξίας άνω του 1 δισ. δολ. Για τον λόγο αυτό εξετάζεται να καταργηθεί η παρέκκλιση, στο πλαίσιο των αποφάσεων για το 12ο πακέτο κυρώσεων.

Οι προβλέψεις: Άκρως ανησυχητικές είναι και οι προβλέψεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, η τιμή του αερίου για ηλεκτροπαραγωγή θα παραμείνει σε επίπεδα μεταξύ 38 και 44 ευρώ / MWh μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το 2020 ήταν στα 11 ευρώ. Συνολικά το κόστος της πράσινης μετάβασης για τον Έλληνα καταναλωτή την επόμενη εξαετία εκτιμάται στα 276 δισ. ευρώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!