ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

«Παράνομη η μονοπωλιακή θέση της Google»

Η Google πλήρωσε 26,3 δισ. δολ. το 2021 για να είναι η δική της μηχανή αναζήτησης αυτόματη επιλογή στα κινητά τηλέφωνα εταιρειών όπως η Apple, LG, Motorola, και Samsung και σε browsers (π.χ Mozilla και Opera), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν για τη δίκη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ εναντίον της εταιρείας, για μονοπωλιακή συμπεριφορά. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η Google διατηρεί παράνομα την κυρίαρχη θέση της στις μηχανές αναζήτησης και σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, απαγορεύει στις εταιρείες που πληρώνει να έχουν οποιαδήποτε συνεργασία και με τους ανταγωνιστές της.

Δεν έγινε γνωστό το ποσόν που πήρε κάθε εταιρεία αλλά είναι βέβαιο ότι το μεγαλύτερο μέρος πήγε στην Apple, που φέτος αναμένεται να εισπράξει 19 δισ. δολ. από τη Google, για να είναι η προεγκατεστημένη μηχανή αναζήτησης στα προϊόντα της. Με αυτά τα 26,3 δισ. δολ. η Google εξασφάλισε το 2021 έσοδα 146 δισ. δολ. μόνο από τον κλάδο της μηχανής αναζήτησης, ενώ στα στοιχεία που κατέθεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται ότι το 2014 η ανάλογη επένδυσή της ήταν 7,1 δισ. δολ. και απέφερε έσοδα 47 δισ. δολ. Δηλαδή τριπλασίασε τα έσοδά της από τη μηχανή αναζήτησης μέσα σε 7 χρόνια.

H Google υποστήριξε ότι κάθε χρήστης μπορεί να αλλάξει την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης με λίγα «κλικ», αλλά είναι γνωστό στον χώρο ότι ελάχιστοι το κάνουν και σχεδόν όλοι παραμένουν με την προεπιλεγμένη υπηρεσία.  

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!