ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΗ

Οι πρώτες ρωγμές

Οι δηλώσεις  του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Ehud Barak στο Politicο, με τις οποίες προέβλεπε σοβαρές ρωγμές στο κοινό μέτωπο Τελ Αβίβ- Ουάσιγκτον, επαληθεύτηκαν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Φυσικά και δεν επρόκειτο για προφητεία αλλά για ανάγνωση των εξελίξεων από έναν πολύπειρο πολιτικό. Άλλωστε το Μεσανατολικό ήταν, είναι και ίσως παραμείνει η πλέον σύνθετη διπλωματική εξίσωση. 

Η  αποτυχημένη διπλωματική ζαριά του Blinken

Το μήνυμα Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα αναλάβει για όσο χρόνο χρειαστεί τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα, ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα μετά από την αποτυχημένη διπλωματική πρωτοβουλία Blinken την προηγούμενη εβδομάδα. Η αμερικανική απάντηση δεν άργησε να έρθει. «Δεν πρέπει να επαναληφθεί ισραηλινή κατοχή της περιοχής» προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος. Ακολούθησε ο ίδιος ο Blinken, ο οποίος  έκανε λόγο για ένα «σχέδιο βιώσιμης ειρήνης και τη Γάζα ενωμένη με τη Δυτική Όχθη, υπό την Παλαιστινιακή Αρχή».

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, o Aμερικανός Υπουργός Εξωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια τέτοια ρύθμιση. Αλλά η επαναφορά της Παλαιστινιακής Αρχής στην εξουσία στη Γάζα, δεν θα είναι  εύκολη ακόμα κι αν το Ισραήλ καταφέρει να τερματίσει την κυριαρχία της Χαμάς. Από την άλλη στο Ισραήλ, ο συνασπισμός Νετανιάχου είναι γεμάτος με δεξιούς σκληροπυρηνικούς που θεωρούν την Παλαιστινιακή Αρχή  λίγο καλύτερη από τη Χαμάς, εδώ. 

Αραβικό «τείχος»

Οι ΗΠΑ σύμφωνα με τη Wall Street Journal, θορυβήθηκαν και από τις εισηγήσεις κυβερνητικών στελεχών του Ισραήλ για μόνιμο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας. Το παζλ συμπληρώνεται από το κατηγορηματικό «όχι» του Αιγύπτιου ηγέτη Σίσι στην πρόταση του επικεφαλής της  CIA για μεταβατική ανάληψη της ασφάλειας από μία βορειοαφρικανική χώρα, εδώ.  

Το μετέωρο βήμα του Νετανιάχου

Η εθνική ομοψυχία στο Ισραήλ, δεν μπορεί να κρύψει τη διχογνωμία και τη  δυσαρέσκεια σχετικά με τους χειρισμούς Νετανιάχου. Ένας ακόμη πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο Ehud Olmert δεν μασάει τα λόγια του: «Υπάρχει παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την επόμενη φάση. Τι θα κάνουμε; Εντάξει, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, θα συντρίψουμε και θα διαλύσουμε τη Χαμάς. Τότε ποιο είναι το επόμενο βήμα; Το σκέφτεται κανείς; Πρέπει να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα την ιδέα μας για ένα τελικό σχέδιο», υπογραμμίζει, εδώ. 

Ο φόβος της Καρχηδόνας

Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς πολιτική λύση, υποστηρίζει ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, Adam Tooze, με άρθρο του στους Financial Times. «Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στοίχειωσε το Ισραήλ με τον φόβο της Καρχηδόνας, τον ίδιο φόβο του απόλυτου τέλους που βιώνουν τώρα οι κάτοικοι της Γάζας», λέει και διερωτάται πως και με ποια μορφή, η πολιτική μπορεί να μετριάσει το ασύμμετρο παιχνίδι της βίας. Για την κοινωνιολόγο Eva Illouz, δεν είναι μόνο η παρούσα φρίκη που εμποδίζει τον διάλογο στη Γάζα, αλλά τα «πολλά ασύνδετα πλαίσια του ίδιου προβλήματος.»

Το 1990 ο Shimon Peres είχε θέσει το περίγραμμα μιας  πολιτικής  διευθέτησης που επιτρέπει την αποδοχή βαθιών πληγών, επουλωμένων από την οικονομική ανάπτυξη. Αν τότε δεν επιτεύχθηκε, σήμερα μοιάζει αδύνατο να συμβεί, αλλά είναι και ο μόνος βιώσιμος δρόμος και για τις δυο κοινότητες, εδώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!