ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Η μάχη για την πόλη της Γάζας

Μετά από έναν μήνα αεροπορικών βομβαρδισμών, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα και το πεζικό έχουν αποκόψει τη βόρεια Γάζα και έχουν απομονώσει το στρατιωτικό κέντρο της Χαμάς. Περικυκλώνοντας την πρωτεύουσα της Λωρίδας επιδιώκουν να καταστρέψουν το «κέντρο βάρους» της Χαμάς. Αυτή η εκστρατεία θα εκθέσει τους στρατιώτες του Ισραήλ στους κινδύνους της μάχης, αλλά και τους άμαχους Παλαιστίνιους που θα βρεθούν στα διασταυρούμενα πυρά του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός θα συρθεί σε μάχες πόλης, σε μια πυκνοδομημένη περιοχή με ένα δίκτυο υπόγειων τούνελ που προσφέρουν πλεονεκτήματα στους αμυνόμενους. 

Η στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ έχει εξελιχθεί για να αντιμετωπίζει μακρινές απειλές, από τη Συρία, το Ιράν και τους συμμάχους τους. Ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς σημαίνει όμως ότι αυτή η μηχανή πρέπει να προσαρμοστεί στις μάχες σε αστικό περιβάλλον, απέναντι σε μαχητές που προετοιμάζονταν επί χρόνια για τέτοιου είδους συγκρούσεις. Οι ομάδες της Χαμάς έχουν εξειδικευτεί να βγαίνουν ξαφνικά μέσα από τούνελ και μισοκατεστραμμένα κτίρια και να χτυπούν με αντιαρματικούς πυραύλους ή ρουκετοβόλα. Μια τέτοια επίθεση σκότωσε 10 Ισραηλινούς μέσα σε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Η κατάσταση στη Γάζα είναι τώρα μια κλασική περίπτωση ανταρτοπόλεμου πόλης.

Στόχος του ισραηλινού στρατού δεν είναι να δίνει μάχες σε κάθε δρόμο και τετράγωνο, όπως έκανε ο αμερικανικός στρατός στη Φαλούτζα του Ιράκ, αλλά να εξασφαλίζει θύλακες που θα χρησιμοποιεί ως βάσεις για επιθέσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι μια σειρά από μικρές μάχες και συγκρούσεις, για τον έλεγχο όλων των περιοχών που θεωρεί κρίσιμες. Επιδιώκει να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς και να αποσύρεται ώστε να τις καταστρέφουν τα βομβαρδιστικά του.  

Στην αρχή του πολέμου το Ισραήλ στόχευε την ανώτατη ηγεσία της Χαμάς, που οργάνωσε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Τώρα έχει στραφεί και σε μεσαία στελέχη ώστε να της στερήσει το περιθώριο για αντεπιθέσεις. Έχει όμως μπροστά του πολύπλοκες επιχειρήσεις, όπως να εξασφαλίσει τον έλεγχο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, κάτω από το οποίο η Χαμάς έχει εγκαταστήσει ένα μεγάλο υπόγειο στρατηγείο. Αυτό όμως θα σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός θα μετατραπεί από κινούμενη σε στατική δύναμη, ευάλωτη σε επιθέσεις. Παρ’ όλο που το Ισραήλ έχει αναπτύξει προηγμένες τεχνολογίες θωράκισης, έχει να αντιμετωπίσει μια Χαμάς που επίσης προσαρμόζεται στις εξελίξεις. Μάλιστα αυτό το επιδεικνύει σε ένα πρόσφατο προπαγανδιστικά βίντεο, στο οποίο καταγράφεται ένα drone να ρίχνει βλήμα σε μια στατική ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών προκαλώντας σοβαρές απώλειες. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν εχθρό διατεθειμένο να εκμεταλλευτεί κάθε ρωγμή στην άμυνά του.   

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!