ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Ακρίβεια και υψηλά επιτόκια …διαρκείας

Αισιόδοξο για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παρά τα υψηλά επιτόκια δηλώνει το ΔΝΤ, βλέποντας μια «ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά» και προβλέποντας ανάπτυξη 1,3% το 2023 και 1,5% το 2024. Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η επιστροφή των τιμών σε κανονικά επίπεδα μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, παρατείνοντας την περίοδο των υψηλών επιτοκίων, καθώς «η διατήρηση μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου». «Η αβεβαιότητα σχετικά με τη διατήρηση του πληθωρισμού είναι μεγάλη και το κόστος της χαλάρωσης πολύ νωρίς είναι σημαντικό» επισημαίνει το ΔΝΤ.

Αν και οι αυξανόμενοι μισθοί συμβάλλουν στην ανάκαμψη, υπάρχει ο κίνδυνος να υποκινήσουν περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις εάν δεν συνοδεύονται από βελτιώσεις στην παραγωγικότητα. Μάλιστα υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, όπου το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι αμοιβές έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από τις πιο αναπτυγμένες.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!