ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Χωρίς επιστροφή

Στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών πέντε αραβικών χωρών με τον Μπλίνκεν επισημάνεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο Στάτους Κβο προ της 7ης Οκτωβρίου, δεν μπορεί δηλαδή η Γάζα να είναι κράτους της Χαμάς.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα υπάρχει η Γάζα που ξέραμε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, καθώς η πόλη έχει ισοπεδωθεί και σε συνολικό πληθυσμό 2,5 εκατομμύριων ένα εκατομμύριο έχει εγκαταλείψει  τις εστίες του.

Αν αυτός είναι ο απολογισμός ενός μήνα πολεμικής σύγκρουσης τότε δεν χρειάζεται τολμηρή φαντασία για να καταλάβουμε ποια θα είναι η εικόνα εάν οι μάχες παραταθούν για δυο τρείς μήνες.

Ποιος μπορεί να πείσει αυτούς που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους να επιστρέψουν για να βρουν ένα σεληνιακό τοπίο από τους κρατήρες των βομβών και των ρουκετών.

Οι κάτοικοι της Γάζας μπορεί να μην βρουν τα σπίτια τους, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών που θα τηρούν την τάξη, δηλαδή θα εγγυώνται ότι η Γάζα δεν θα έχει πλέον την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πλήγματα κατά του Ισραήλ.

Πλέον είναι ορατό το σενάριο, οι πρόσφυγες από την Γάζα   σύντομα να λειτουργήσουν ως προσάναμμα μιας γενικότερης περιφερειακής ανάφλεξης.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!