ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η τελευταία ευκαιρία

Ποιες περιφερειακές δυνάμεις μπορούν και θέλουν να συμβάλλουν στο πλευρό των ΗΠΑ στην κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις; Προφανώς οι χώρες οι υπουργοί Εξωτερικών των οποίων συναντήθηκαν χθες με τον Αμερικανό ομόλογο τους, Μπλίνκεν, στο Αμάν. Αίγυπτος ,Ιορδανία, Σαουδική Αραβία ,Κατάρ ,Εμιράτα επείγονται για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η Αίγυπτος φοβάται εσωτερική ανάφλεξη καθώς η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από τους κόλπους της οποίας προέρχεται η Χαμάς, περιμένει την ευκαιρία να αμφισβητήσει το καθεστώς Σίσι που εγκαθιδρύθηκε το 2013 μετά την ανατροπή του Μόρσι. Επιπλέον στο Κάιρο φοβούνται ένα ανεξέλεγκτο  κύμα παλαιστίνιων προσφύγων από την Γάζα που θα εγκατασταθούν στο Σινά.

Η Ιορδανία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Παλαιστίνιοι, φοβάται ότι μια ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη θα προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων μετατρέποντας την σε υποκατάστατο του παλαιστινιακού κράτους.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Εμιράτα φοβούνται διάχυση της σύγκρουσης με την εμπλοκή της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο, μια εξέλιξη που κινδυνεύει να βραχυκυκλώσει την εν εξελίξει δυναμική συνολικής εκκαθάρισης εκκρεμοτήτων του Ριάντ και του Αμπού Ντάμπι με την Τεχεράνη.

Είναι αυτονόητο ότι για να επιλέξουν μια διπλωματική εμπλοκή και εν συνεχεία μια στρατιωτική παρουσία στην Γάζα οι παραπάνω χώρες, πρέπει να διατηρηθεί ο πληθυσμός της περιοχής αλλά και να διασφαλισθεί η επιστροφή όλων όσοι την εγκατέλειψαν ήδη.

Δύο ερωτήματα αντί επιλόγου: Μπορούν οι ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θα αποδεχθεί τις διασφαλίσεις που ζητούν τα αραβικά κράτη; Εάν όχι, υπάρχει η πολιτική δυναμική στο Ισραήλ και η πολιτική βούληση στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυβερνητική αλλαγή στο Τελ Αβίβ;

 

 

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!