ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Πυρηνική …ασάφεια

Μια ακόμη Συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών οπλοστασίων απονευρώθηκε, αν δεν βραχυκυκλώθηκε πλήρως, μετά την προχθεσινή απόφαση του Πούτιν να αποσύρει την επικύρωση της Ρωσίας στην Διεθνή Συνθήκη για την ολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Ο ένοικος του Κρεμλίνου έσπευσε να δηλώσει ότι με την κίνηση αυτή η Μόσχα αποκαθιστά την ισορροπία με την Ουάσιγκτον, καθώς οι ΗΠΑ υπόγραψαν αλλά δεν επικύρωσαν την εν λόγω Συνθήκη.

Εξυπακούεται ότι η επίκληση  της αρχής της αμοιβαιότητας από τον Πούτιν είναι προσχηματική και όχι ουσιαστική.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το Κρεμλίνο εξέπεμψε και εξακολουθεί να εκπέμπει την προειδοποίηση ότι αν απειληθούν τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας θα υπάρξει προσφυγή στην χρήση πυρηνικών όπλων.

Το πώς ορίζονται τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας δεν είναι ούτε προφανές ούτε σαφές και έτσι αργά αλλά σταθερά οικοδομείται μια εκφοβιστική  ασάφεια με αποδέκτη όχι μόνον τις ΗΠΑ αλλά την Δύση συνολικά.

Εκ πρώτης όψεως τα ζωτικά συμφέροντα της μετακομμουνιστής Ρωσίας περιορίζονται στην πρώην ΕΣΣΔ χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί ο Αρκτικός Ωκεανός, η Σελήνη και συνολικά η στρατιωτική χρήση του διαστήματος.

Με δυο λόγια δεν υπάρχει σενάριο επιστροφής στο Status Quo ante, αλλά υποχρεωτική πλέον συνολική επαναδιαπραγμάτευση, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την Δύση.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!