ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Το νέο σύστημα φορολόγησης

«Δεν μπορεί να έχει κάποιος εισόδημα μικρότερο του μισθού που πληρώνει στους εργαζομένους του». Σε αυτή την παραδοχή στηρίζεται το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Στις δηλώσεις για τα φετινά εισοδήματα από ατομική επιχείρηση με τουλάχιστον έξι χρόνια λειτουργίας, θεωρείται τεκμήριο (μαχητό) το ύψος του κατώτατου μισθού (780*14=10.920 ευρώ) για όσους δεν απασχολούν εργαζομένους (το 87%), ενώ για όσους απασχολούν, τεκμήριο θεωρείται ο υψηλότερος μισθός που καταβάλλουν (έως 30.000 ευρώ). Τα ποσά προσαυξάνονται με την παλαιότητα (10% για κάθε τριετία, με οροφή τις τρεις), τον τζίρο (εφόσον είναι τουλάχιστον διπλάσιος του μέσου τζίρου του ΚΑΔ, θα αυξάνεται από 35% έως 100%) και τη μισθοδοσία (10% του ετήσιου κόστους, με όριο τα 15.000 ευρώ).

Όσοι δηλώσουν εισοδήματα υψηλότερα του τεκμηρίου θα έχουν μείωση τέλους επιτηδεύματος 50%, ενώ υπόλοιποι θα έχουν 25%. Το Δημόσιο θα έχει καθαρό όφελος (μετά και τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος) 606 εκατ. ευρώ. που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις σε Υγεία και Παιδεία. Θα εξοικονομηθούν, επίσης, τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ από τη μη παροχή επιδομάτων (καθώς το τεκμήριο θα υπερβαίνει τα κριτήρια χορήγησης), τα οποία θα ανακατευθυνθούν στη χορήγηση επιδομάτων.

Μέχρι σήμερα το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών δήλωνε εισοδήματα χαμηλότερα του κατώτατου μισθού, ενώ μόλις το 4%  πλήρωναν τους μισούς φόρους του κλάδου. Με το νέο σύστημα, το 76% θα πληρώνει φόρο έως 3.000 ευρώ και το 12% θα πληρώνει τους μισούς φόρους του κλάδου. Συνυπολογίζοντας και τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθούν περίπου δύο στους τρεις επαγγελματίες, με 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ ελάφρυνση θα έχει το 19%.

Οι αλλαγές στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών είναι ο ένας από τους πέντε άξονες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Συνοπτικά οι υπόλοιποι αφορούν σε:

  • Περιορισμό χρήσης μετρητών: Κατάργηση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καταβολή επιδομάτων με πιστωτική κάρτα και υποχρεωτικά ηλεκτρονικές συναλλαγές για προϊόντα με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης - αυστηρότερες κυρώσεις για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.
  • Αποτελεσματικότερους ελέγχους: Καθιέρωση αμοιβής έως €3.000 για εντοπισμό πλαστών αποδείξεων, χρήση κάμερας σε φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους και συναντήσεις, διεύρυνση χρήσης έμμεσων τεχνικών ελέγχου και διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
  • Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών: Γενικευμένη χρήση των POS και ολοκλήρωση της διασύνδεσής τους με τις ταμειακές μέχρι τον Ιούλιο (αλλιώς η Ελλάδα κινδυνεύει με περικοπές πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης), υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData.
  • Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Υπαγωγή σε ΦΠΑ (όσων διαθέτουν τουλάχιστον τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση), τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (0,5% των εσόδων υπέρ Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (1,5 ευρώ / ημέρα – θα ισχύσει και για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αντικαθιστώντας τον φόρο διαμονής).

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!