Έχει η Κίνα τη βούληση και τη δυνατότητα να παρέμβει σταθεροποιητικά στην πολεμική σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς με κύριο στόχο, στην παρούσα φάση, την αποτροπή της διάχυσης του πολέμου;
Μετά την πρόσφατη επιτυχή διαμεσολάβηση του Πεκίνου μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, που οδήγησε στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, αλλά και την με κινεζική πρωτοβουλία ένταξη του Ριάντ, της Τεχεράνης, των Εμιράτων και της Αίγυπτου στην Ομάδα BRICS, θα ήταν παράδοξο να μην δραστηριοποιηθεί η κινεζική διπλωματία.
Το Πεκίνο διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν, την Τουρκία, την Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και τις περισσότερες αραβικές χώρες και, προφανώς, έχει κάθε λόγο να υπενθυμίσει τις παρεμβατικές του ικανότητες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, λίγο πριν την συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα στο Σαν Φραντσίσκο.
Η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κίνας, Μπλίνκεν και Βαγκ Γι στην Ουάσιγκτον, ήταν ευκαιρία να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για την αποφυγή διάχυσης της πολεμικής σύγκρουσης στην Γάζα, σύμφωνα με το BBC.
Eτσι η Κίνα εισέρχεται στις ισορροπίες της Μέσης Ανατολής όχι ως μια ακόμη Μεγάλη Δύναμη που αναζητά τοπικά ερείσματα και ζώνες επιρροής αλλά σαν παράγων συνολικής περιφερειακής σταθερότητας. Ένα ρόλο που είχε αναζητήσει το Πεκίνο χωρίς επιτυχία στην σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας. Εκεί, η προσέγγιση του με την Μόσχα βραχυκύκλωσε την μεσολαβητική του αξιοπιστία.