ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Εμφανίζονται να έχουν εισοδήματα μικρότερα από τους μισθωτούς που απασχολούν. Μόλις 2 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 9.100 ευρώ – όσο δηλαδή αντιστοιχεί σε μισθωτό που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Σε μία ακόμα προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε νομοσχέδιο με μέτρα, πολλά εκ των οποίων είχε εξαγγείλει το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ.

  • Από το νέο έτος θα είναι υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, προσφέροντας στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να προχωρά σε διασταυρώσεις συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.
  • Εφεξής δεν θα εκπίπτουν όσες δαπάνες δεν δηλώνονται στο myData. Σε συνδυασμό και με τα POS (επεκτείνεται η υποχρέωση χρήσης σε όλη τη λιανική αγορά – μέχρι την άνοιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση με τις ταμειακές 450.000 επιχειρήσεων) η εφορία θα έχει πλέον ηλεκτρονική πληροφόρηση για τις εισπράξεις του φορολογούμενου, ο οποίος θα υποχρεούται να δηλώνει τουλάχιστον αυτό το ύψος εσόδων.
  • Προωθούνται αλλαγές στον τρόπο που γίνεται η έκπτωση δαπανών που αφορούν προσωπικά έξοδα.
  • Αυξάνεται το πρόστιμο για τη χρήση μετρητών άνω των 500 ευρώ, στο διπλάσιο της συναλλαγής (σήμερα 100 ευρώ).
  • Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής, ώστε να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
  • Η καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα πραγματοποιείται μόνο μέσω καρτών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, δύο παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων: Την αγοραπωλησία ακινήτων μόνο μέσω τραπεζών και τις αλλαγές στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τέλος, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου, θα δημιουργηθεί ειδικό Μητρώο παραβατών και θα απαγορεύεται σε όλες τις επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων η συνεργασία με λαθρεμπόρους.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!