ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Επιστροφή στα επικίνδυνα ελλείμματα

Τα επίπεδα όπου βρισκόταν στο ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης (19,4 δισ. ευρώ το 2010) προσέγγισε πέρσι η καθαρή χρηματοδότηση της οικονομίας από το εξωτερικό, φθάνοντας τα 16,8 δισ. ευρώ.

Η αύξηση των εξαγωγών κατά 36,6% υπερκαλύφθηκε από την εκτόξευση των εισαγωγών κατά 37,5%, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, ενώ το εξωτερικό ισοζύγιο εισοδημάτων και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων μειώθηκε στα 3,3 δισ. ευρώ.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων η καθαρή λήψη χρηματοδότησης από το εξωτερικό περιορίστηκε ραγδαία, μετατράπηκε σε πλεονάσματα ή μικρά ελλείμματα μέχρι το 2019 και στη συνέχεια επιδεινώθηκε απότομα.

Μελετώντας την εικόνα της εσωτερικής οικονομίας, το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε το 2022 κατά 7,6% (ή 9,6 δισ. ευρώ), προσεγγίζοντας τα 136 δισ. ευρώ. Η κατανάλωση αυξήθηκε όμως με διπλάσιο ρυθμό (14,3% ή 17,7 δισ. ευρώ), στα 141,4 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έλλειμμα 5,5 δισ. ευρώ, μετά από μια τριετία πλεονασμάτων (στα χρόνια της πανδημίας) που οδήγησαν σε αύξηση αποταμιεύσεων.

Αντιθέτως το 2022 οι αποταμιεύσεις μειώθηκαν (κατά 4% του ΑΕΠ). Οι επενδύσεις από την πλευρά τους, υποχώρησαν ελαφρώς αλλά παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο (19,3% του ΑΕΠ), ενώ το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε σημαντικά, υποχωρώντας κάτω από τα 5 δισ. ευρώ.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!