ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΗ

Το ρίσκο της χερσαίας εισβολής και η επόμενη μέρα

Eνώ το Ισραήλ επαναλαμβάνει τη βούληση του για χερσαία εισβολή στη Γάζα με στόχο την εξόντωση της Χαμάς, πληθαίνουν τα ερωτήματα για το υψηλό ρίσκο μιας τέτοιας επιχείρησης. Σύμφωνα με τη Monde,  oι σύμμαχοι του Ισραήλ προειδοποιούν διαρκώς τον Νετανιάχου για τους κινδύνους. Αμερικανοί αξιωματούχοι  ανησυχούν ιδιαίτερα για την έλλειψη στρατηγικής της ισραηλινής κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Ακόμη κι αν  η επιχείρηση επιτύχει τον στόχο της, τι θα γίνει με τη Γάζα μετά; Ποιος θα διαχειριστεί την επικράτεια και τον πληγωμένο πληθυσμό της; Τι ακριβώς σημαίνει «εξάλειψη της Χαμάς;» Πώς μπορεί να σβήσει το κίνημα αντίστασης που έχει εδραιωθεί στον παλαιστινιακό πληθυσμό για σχεδόν 40 χρόνια; Σαφώς, η ισραηλινή πλευρά  δεν έχει τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Ο Μπάιντεν προσπάθησε να πείσει τους συνομιλητές του στο Τελ Αβίβ ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μάλιστα έστειλε έναν Αμερικανό στρατηγό με πείρα σε αστικές μάχες στη Μοσούλη του Ιράκ, για να τους εξηγήσει τι αντιμετώπισαν.

Ο «εφιάλτης του Ιράκ» : Όταν οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την εισβολή στο  Ιράκ, οι σύμμαχοι τους  υπέθεσαν ότι η Ουάσιγκτον είχε προετοιμαστεί για την μεταπολεμική περίοδο. Η πραγματικότητα ήταν καταστροφική. Ο αμερικανικός στρατός βρέθηκε βαλτωμένος σε χρόνια ανταρτοπόλεμου και αστικών μαχών, που προκάλεσαν βαρύ τίμημα στον άμαχο πληθυσμό και αποσταθεροποίησαν οριστικά τη Μέση Ανατολή.

Συνωστισμός δυνάμεων: Ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης, έχει μετατρέψει  την Ανατολική Μεσόγειο σε θέατρο πολεμικών προετοιμασιών, με μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις να συνωστίζονται στην περιοχή.

Η  Washington Post και το Axios επισημαίνουν ότι η αύξηση των επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων σε Ιράκ και Συρία, έχει θέσει σε συναγερμό το  Πεντάγωνο. Eίναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστον 24 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου. Πρόσθετα συστήματα πυραύλων και αεράμυνας αποστέλλονται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την περιοχή, με στόχο να αυξηθεί η προστασία των δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ανακοινώσει την αποστολή του  πλοίου «Tonnerre» στη Γάζα, προκειμένου όπως είπε, να «παράσχει βοήθεια στα νοσοκομεία και τους αμάχους Παλαιστινίους. Το «Τonnere» μοιάζει με πλωτή πόλη και όπως επισημαίνει το Politico, η αποστολή του αποτελεί επίδειξη πολεμικής ισχύος.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!