Το έλλειμα στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών ήταν στο 8μηνο σχεδόν το μισό εκείνου κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο (5,5 από 10,9 δισ. ευρώ). Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια εξέλιξη ενθαρρυντική για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, οι δυναμικές που αποτυπώνουν τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
Το μεγαλύτερο μέρος της βελτίωσης προήλθε από τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών (21 από 25 δισ. ευρώ). Το 70% αυτής της μείωσης σχετίζεται, όμως, με τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο καυσίμων (4,7 από 7,5 δισ. ευρώ), ως αποτέλεσμα της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου φέτος, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα ανησυχητικά στοιχεία έχουν να κάνουν με το υπόλοιπο 30% της μείωσης του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών, εάν εξαιρεθεί δηλαδή το εμπόριο πετρελαιοειδών. Εκ πρώτης όψεως αυτή σχετίζεται με την αύξηση των εξαγωγών (1,2% στο οκτάμηνο) και τη μείωση των εισαγωγών (-2,2% στο οκτάμηνο).
Πλην όμως τα μηνιαία στοιχεία καταγράφουν μια διαφορετική ιστορία: Οι μεν εισαγωγές, μετά τον Απρίλιο εμφανίζονται κάθε μήνα όλο και λιγότερο μειωμένες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και τον Αύγουστο έφτασαν να είναι αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022.
Ακόμα χειρότερα, οι εξαγωγές που τους πρώτους μήνες του 2023 ήταν αισθητά υψηλότερες των αντίστοιχων μηνών του 2022 (+17,5% τον Ιανουάριο, +13,8% τον Μάρτιο) στη συνέχεια άρχισαν να υποχωρούν (-4,1% τον Απρίλιο) και μάλιστα ο ρυθμός επιταχύνεται, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 2023 να είναι 12,7% χαμηλότερες από τον Αύγουστο του 2022.
Βελτιωμένο εμφανίζεται στο 8μηνο και το ισοζύγιο υπηρεσιών, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό (+1,9 δισ. ευρώ στο 8μηνο). Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, ενώ τους πρώτους μήνες του έτους η αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ήταν μεγάλη (+71,9% τον Ιανουάριο, +80,9% τον Φεβρουάριο), στη συνέχεια περιορίστηκε (+45,6% τον Μάρτιο, +19,9% τον Απρίλιο) και τον Αύγουστο υποχώρησε σε μονοψήφιο επίπεδο (+5,2%).
Στο βαθμό που η τάση σε εξαγωγές, εισαγωγές και τουριστικά έσοδα παραμείνει τους επόμενους μήνες, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου θα ανατραπεί. Κι αυτό σε μια περίοδο που η κρίση στη Μέση Ανατολή απειλεί να επαναφέρει το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολ. / βαρέλι, στερώντας τον κύριο λόγο βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου.