ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΡΕΤΑ

Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη της Θεσσαλίας

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Θεσσαλία και χιλιάδες συμπολίτες μας είναι πλέον γνωστή. Αμέσως, μετά την εκλογή μου ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που μού απηύθυνε ο κ. Πρωθυπουργός, συζητήσαμε για τη συνεργασία που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ   κεντρικής εξουσίας και Περιφέρειας, για τη μεγάλη υπόθεση της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Το πρώτο ζήτημα που έθεσα στον κ. Πρωθυπουργό είναι η επανάκτηση των αρμοδιοτήτων που αφαίρεσε η κυβέρνηση από την απελθούσα περιφερειακή αρχή και τη συμμετοχή μου  στο Συντονιστικό Όργανο.  Το δεύτερο αίτημά μου αφορούσε  στην πρωτογενή ενημέρωση που πρέπει να έχω τόσο από τα συναρμόδια υπουργεία, όσο και από τον κ. Αγοραστό για τον σχεδιασμό και τον ρυθμό υλοποίησης των έργων που είναι σε εξέλιξη. Από πλευράς Πρωθυπουργού εισέπραξα την ικανοποίηση αμφότερων των αιτημάτων μου και τον ευχαρίστησα για το άριστο πνεύμα της συνεργασίας μας.  Τι είναι όμως άραγε η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας;

Η ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας είναι  ένα πολυεπίπεδο και απαιτητικό εγχείρημα. Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων, έργων και παρεμβάσεων με στόχο αφενός μεν την επούλωση των πληγών, αλλά και την υποβοήθηση ενός αναπτυξιακού βηματισμού που τώρα είναι απαραίτητος παρά ποτέ! Πρώτα απ’ όλα σε ό,τι αφορά στην ανθρώπινη διάσταση, πρέπει να δοθούν γρήγορα και με δίκαιο τρόπο οι αποζημιώσεις, προκειμένου οι άνθρωποι σε πρώτη φάση να ξαναβρούν τη στέγη τους. Επίσης, επιμένουμε στην αναγκαιότητα μελέτης των εδαφών, ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τι και πότε μπορούν να καλλιεργήσουν αλλά και στην ταχύτατη απόδοση των οφειλόμενων αποζημιώσεων  σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο, σε μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό και σε επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί. Πρέπει να αποφύγουμε μια περαιτέρω μετανάστευση πολιτών για οικονομικούς λόγους πάση θυσία. Ο πολίτης πρέπει να αισθανθεί ότι το κράτος με την όποια έκφανσή του είναι αρωγός και δίπλα του!

Το άλλο επίπεδο των παρεμβάσεων αφορά στις επιδιορθώσεις και την εκ νέου υλοποίηση των δημόσιων υποδομών που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, με ασφαλέστερες και αυστηρότερες προδιαγραφές. Επιμένουμε σε πρώτη φάση στο ζήτημα της ταχείας αποκατάστασης των αναχωμάτων και των φραγμάτων, την δημιουργία υδατοδεξαμενών στους παραπόταμους του Πηνειού ώστε να συγκρατούνται ποσότητες υδάτων καθώς και τον συστηματικό καθαρισμό της κοίτης του Πηνειού, γιατί έχουμε χειμώνα μπροστά μας. Κυρίως όμως πρέπει να επισπεύσουμε στην υλοποίηση επιτέλους όλων των απαραίτητων  έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Διαφορετικά, πολύ φοβάμαι ότι όσα χρήματα και αν επενδυθούν στη Θεσσαλία, θα πάνε χαμένα με το ξέσπασμα  μιας μελλοντικής θεομηνίας. Όλα αυτά υπακούν σε ένα συγκεκριμένο χρονοπρογραμματισμό και με χρηματοδοτήσεις τόσο εθνικών, όσο και ευρωπαϊκών πόρων. 

Πέρα όμως από τις άμεσες ενέργειες που περιγράφονται παραπάνω, δεν απεμπολούμε και την υποχρέωσή μας να υλοποιήσουμε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις για να οδηγηθούν, πολίτες, κοινωνία και οικονομία στη νέα εποχή. Συγκεκριμένα: Το πρόγραμμά μας στηρίζεται σε επιστημονικές προσεγγίσεις όσον αφορά κρίσιμους τομείς όπως η ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγονται με συνακόλουθη προώθησή τους στις αγορές. Για τη στήριξη του τομέα μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών από την πρώτη στιγμή περιγράψαμε την αναγκαιότητα λειτουργίας μιας Συμβουλευτικής δομής επιχειρηματικότητας. Για τον τομέα του Τουρισμού αναφερόμαστε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής και υποστήριξης με έργα ανάδειξής του. Για τις νέες και τους νέους μας, περιγράφουμε αναλυτικά στο πρόγραμμά μας τις προτεινόμενες προωθητικές ενέργειες που απαιτεί η 4η βιομηχανική επανάσταση. Για τον τομέα της Υγείας, πέρα από την αυτονόητη ενίσχυσή του σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, δεσμευόμαστε για την ίδρυση Ξενώνα για ασθενείς τελικού σταδίου με καρκίνο. Για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, είναι εκ των ων ουκ άνευ επιβεβλημένη η σύσταση και λειτουργία Δομής Ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης σε ηλικιωμένους. Κοντολογίς, όλα τα παραπάνω συνθέτουν αν μη τι άλλο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

 

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!