ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΗ

Η  πιο σκοτεινή ώρα του Νετανιάχου

«Αυτή είναι η πιο σκοτεινή μας ώρα». Με την φράση που παραπέμπει στον Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Νετανιάχου υποδέχθηκε την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια από τις πιο σκοτεινές και αβέβαιες περιόδους της ιστοριας της,  είναι ίσως το μόνο πράγμα με το οποίο συμφωνούν όλοι οι Ισραηλινοί πολίτες μαζί του. Μόνο που αυτή η περίοδος, ταραχώδης και συγκρουσιακή, είχε ξεκινήσει πολύ πριν από την δολοφονική εισβολή της Χαμάς. Ο «Μπίμπι», οδηγήθηκε συνειδητά σε μια πολύμηνη σύγκρουση με μεγάλο μέρος του λαού, εμμένοντας στην αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση. Ούτε οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις, ούτε οι παραινέσεις του προέδρου της χώρας, ούτε η συμμετοχή ανώτατων στρατιωτικών στα συλλαλητήρια έκαμψε  την αποφασιστικότητα του. Ακόμη και όταν ο Υπουργός Άμυνας και πρώην στρατιωτικός διοικητής Yoav Gallant, του ζητούσε τον περασμένο Μάρτιο να κάνει πίσω γιατί «διακυβεύεται η ασφάλεια του Ισραήλ», ο Νετανιάχου προτίμησε να τον τιμωρήσει, απομακρύνοντας τον από την κυβέρνηση.

 Οι δρόμοι και τα συνθήματα εναντίον του, ένωσαν χιλιάδες  Ισραηλινούς και μετά την σφαγή από την Χαμάς. «Πήγαινε στη φυλακή, Μπίμπι», «Έχεις αίμα στα χέρια σου», «Μας εγκατέλειψαν», «Φέρε πίσω τους ομήρους», φώναζαν διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, εκφράζοντας την οργή τους κατά του πρωθυπουργού, εδώ. Ανάμεσα στο πλήθος  συγγενείς θυμάτων και αγνοουμένων να ρωτάνε «που είναι το κράτος», κρατώντας φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων. «Ο αρχηγός του στρατού παραδέχθηκε ότι απέτυχε, ο Νετανιάχου ποτέ», έλεγαν συμμετέχοντες στις πορείες. «Οδηγεί το Ισραήλ στο σκοτάδι», δήλωναν άλλοι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Πολλοί από αυτούς βετεράνοι στρατιωτικοί που τον αποκαλούσαν «ένοχο» για τα όσα συνέβησαν, εδώ. Κατά ριπάς «πυροβολεί» τον Νετανιάχου και η πολιτική ελίτ. Είναι ο κύριος υπεύθυνος για την αποτυχία αποτροπής της επίθεσης, είπε στο Sky News, ο πρώην πρωθυπουργός Ehud Olmert «Δεν  έχει την εμπιστοσύνη του λαού, των οικογενειών όσων σφαγιάστηκαν και του στρατού», δήλωσε στο  France 24, ένας ακόμη προκάτοχος του, ο Ehud Barak, εδώ.  Η Haaretz, μια από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα,  χαρακτηρίζει  τον Νετανιάχου έναν θρασύδειλο  ηγέτη που θεωρεί ότι «η διπροσωπία του θα του προσφέρει  ομπρέλα προστασίας απέναντι στη λαϊκή  οργή», εδώ

Όταν και όποτε τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς, ο Νετανιάχου και οι στρατηγοί του θα κριθούν για τα πεπραγμένα τους. Ίσως εκείνη να είναι η «πιο σκοτεινή ώρα» για τον ίδιο.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!