ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Τι αλλάζει στην επαγγελματική ασφάλιση

Σε αναμόρφωση της νομοθεσίας για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Το νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις υγιούς ανάπτυξης του κλάδου, κλείνοντας ένα σημαντικό κανάλι φοροαποφυγής: Υπήρχε η δυνατότητα κατάθεσης σε ομαδικά συμβόλαια ασφάλισης οποιουδήποτε ποσού (π.χ. εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από μπόνους), που στη συνέχεια (π.χ. μετά από 2 χρόνια) δινόταν ως εφάπαξ, με τον μισό από τον κανονικά αναλογούντα φόρο.

Τώρα γίνονται αυστηρότερες οι ελάχιστες προϋποθέσεις ηλικίας και ασφαλιστικού χρόνου για να ληφθεί εφάπαξ ή σύνταξη. Εάν τα λεφτά εισπραχθούν ως εφάπαξ επιβάλλεται φορολογία 20% για έως 5 έτη ασφάλισης, 15% για 6-15 έτη ασφάλισης, 10% για 16-25 έτη ασφάλισης και 5% για ασφάλιση μεγαλύτερη από 25 χρόνια. Εάν εισπράττονται με τη μορφή της σύνταξης θα φορολογούνται με τους μισούς συντελεστές, δηλαδή με 10%, 7,5%, 5% και 2,5% αντιστοίχως.

Παράλληλα η εποπτεία των ταμείων θα περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα θεσπιστεί ένα πρότυπο καταστατικό που θα επιτρέπει την άμεση έγκριση και λειτουργία ταμείων που θα το υιοθετούν. Διευκολύνεται, επίσης, η ίδρυση ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική/επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους.

Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει σειρά ασφαλιστικών παρεμβάσεων, με σημαντικότερες την καταβολή στις αρχές του 2024 της έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους έως 200 ευρώ που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Επίσης αντικαθίσταται η περικοπή 30% της σύνταξης όσων συνταξιούχων εργάζονται με έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ, αυξάνεται στα 30.000 ευρώ το όριο οφειλών για την υποβολή αίτηση συνταξιοδότησης και επεκτείνεται σε όλους τους ασφαλισμένους ο κανόνας χορήγησης επικουρικής σύνταξης με τη συμπλήρωση 15ετίας εισφορών, είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!