ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Άλλες οικονομικές ειδήσεις

Πληθωρισμός: Το Σεπτέμβριο ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καθ’ ημάς ήταν ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη και σχεδόν ο μισός του μέσου όρου (2,4% έναντι μ.ό. 4,3%), πλην όμως σε μηνιαία βάση οι ανατιμήσεις ήταν οι μεγαλύτερες στην Ευρωζώνη, +1,9% έναντι μ.ό. Ευρωζώνης +0,3, εδώ.

Στουρνάρας: Μιλώντας στους FT εκτίμησε ότι η μείωση επιτοκίων θα αρχίσει όταν ο πληθωρισμός πλησιάσει το 3%. «Με τρομάζει όταν το δημοσιονομικό έλλειμμα ενός κράτους ξεπερνά το 6%» είπε, φωτογραφίζοντας την Ιταλία, εδώ.

ΤΧΣ: Το ΔΣ αποφάσισε να περιμένει τα αποτελέσματα 9μηνου της Εθνικής (μέσα Νοεμβρίου) για να δώσει το «πράσινο φως» για την αποεπένδυση. Στο μεταξύ JP Morgan (σύμβουλος ΤΧΣ), Goldman Sachs και Morgan Stanley (σύμβουλοι Εθνικής) θα διερευνήσουν το (πολεμικό;) κλίμα στις αγορές.

Χρέος: Αύξηση κατέγραψε το κόστος δανεισμού του Δημοσίου μέσω δημοπρασιών, με το επιτόκιο να αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 0,33 μονάδες στα 10ετή ομόλογα, εδώ και 0,55 μονάδες στα 5ετή, εδώ.

Προϋπολογισμός: Αυξημένες κατά 400 εκατ. ευρώ είναι οι πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος στο 9μηνο, κυρίως λόγω της ανόδου των επιτοκίων στα έντοκα γραμμάτια. Τα στοιχεία της ΤτΕ εδώ.

Ναυτιλία: Πρώτη σε όρους μεταφορικού δυναμικού, δεύτερη σε αξία πλοίων και τρίτη σε επενδύσεις είναι η ελληνική ναυτιλία σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Η ελληνική σημαία παραμένει στην πρώτη δεκάδα των ποιοτικότερων νηολογίων, πλην όμως την τελευταία δεκαετία έχει απωλέσει περίπου το ένα τέταρτο της ανταγωνιστικότητάς της. Η μελέτη εδώ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!