ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Κρίσιμες εκλογές για την Πολωνία και την Ευρώπη

Το θολό είδωλο μιας διχασμένης χώρας, αντικατοπτρίζουν οι αναλύσεις των διεθνών μέσων από την Πολωνία, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Σκληρή στάση στο μεταναστευτικό, αλλαγή πολιτικής έναντι της Ουκρανίας, χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, περιορισμοί των ελευθεριών του Τύπου, απαγόρευση των αμβλώσεων, είναι η ακροδεξιά ατζέντα με την οποία διεκδικεί άλλη μια θητεία το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη». Από την άλλη ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Ντόναλντ Τουσκ, υπόσχεται «αέρα δημοκρατίας» και προαναγγέλει δίκες για πληθώρα σκανδάλων. Οι Βρυξέλλες, έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν, καθώς πιθανή επανεκλογή του PiS θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα ευρωπαϊκή κρίση.

Euronews: Οι εκλογές στην Πολωνία μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίσουν τη μελλοντική στάση της Ε.Ε στον πόλεμο της Ουκρανίας, επισημαίνει το ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Η Βαρσοβία πριν από τρεις εβδομάδες, ανακοίνωνε ότι σταματά την αποστολή όπλων στο Κίεβο, αλλάζοντας κατά 180 μοίρες  την πολιτική της, μια κίνηση που είχε ως υπόβαθρο  το θέμα των σιτηρών. Η απερχόμενη ακροδεξιά κυβέρνηση βρίσκεται στα χαρακώματα με τις Βρυξέλλες και  για άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η  ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αν οι κάλπες της Κυριακής αναδείξουν νικητή τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ντόναλντ Τουσκ, η ευρωπαϊκή ηγεσία θα έχει ένα σημαντικό λόγο να χαμόγελα, εδώ.

CNN: O πολιτικός καιρός άλλαξε στην Πολωνία, λέει ο απεσταλμένος του αμερικανικού δικτύου. Ο θυμός που φώλιασε στην χώρα μαζί με την ακροδεξιά ρητορική, στρέφεται τώρα σε νέο στόχο: την Ουκρανία. Στην αρχή του πολέμου, η συμπαράσταση της Βαρσοβίας ήταν  αμέριστη. Περίπου 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες φιλοξενούνται στην χώρα, ενώ στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ αξίας πολλών δισεκατομμυρίων έχει εισέλθει στην Ουκρανία μέσω της πολωνικής επικράτειας. Πέρυσι, έρευνα  διαπίστωνε ότι το 80% των Πολωνών υποστήριζε την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων. Τον περασμένο μήνα, το ποσοστό είχε κατρακυλήσει στο 52%.  Από την άλλη, η Ρωσία ήταν πάντα για τους περισσότερους Πολωνούς ένα παγκόσμιο αρπακτικό. Αυτή η στάση, απόρροια εχθρότητας δεκαετιών, έχει σκληρύνει ακόμη περισσότερο  τους τελευταίους 18 μήνες. Η ηγεσία της απερχόμενης κυβέρνησης το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, κατηγορώντας τον Τουσκ για φιλορωσικά αισθήματα, εδώ.

CNBC: «Διακυβεύεται το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών, η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η γενική κατεύθυνση της εξωτερικής της πολιτικής», λένε οι ερευνητές της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης GMF. Ο Τουσκ έχει δεσμευθεί  να καταργήσει  αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επαναβεβαιώσει την υποστήριξη  στην Ουκρανία. Ο συνασπισμός που θέλει να διώξει από την εξουσία τους ακροδεξιούς, χτίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μια τεράστια συγκέντρωση στην οποία ο Τουσκ υποσχέθηκε  την «αναγέννηση της Πολωνίας». Το κυβερνών κόμμα παραμένει ευρέως δημοφιλές, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν προβάδισμα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι κάλπες της Κυριακής δεν θα δώσουν την  πλειοψηφία σε καμία από τις δυο πλευρές ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση, εδώ.

Washington Post: Οι ακροδεξιοί κυβερνώντες, απέδειξαν και κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πως αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του τύπου. Το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» είχε δυσανάλογα ευνοϊκή κάλυψη της εκστρατείας του, χρησιμοποιώντας  τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και ένα δίκτυο περιφερειακών εφημερίδων για να ενισχύσει τις επιθέσεις του στην αντιπολίτευση. Μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία, η Πολωνία έπεσε από τη 18η στην 57η, σε 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, εδώ

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!