ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Οι εκλογές στην Πολωνία

Financial Times: Εκλογές που στάζουν δηλητήριο…Έτσι περιγράφει η εφημερίδα την αναμέτρηση της Κυριακής για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης της Πολωνίας. Ο ηγέτης του κυβερνώντος ακροδεξιού κόμματος Γιαροσλάβ Καζίνσκι  και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ, έχουν επιδοθεί σε μία σύγκρουση με προσωπικά χαρακτηριστικά, ανταλλάσσοντας κατηγορίες για προδοσία, διαφθορά και πολιτική εξόντωση.  Ο Τουσκ, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επέστρεψε σύμφωνα με τους υποστηρικτές του στην εσωτερική πολιτική σκηνή, επειδή ανησυχούσε ότι η Πολωνία έβγαινε επικίνδυνα εκτός τροχιάς. Ο Kαζίνσκι, ο οποίος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλλά είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, ισχυρίζεται ότι ο Τουσκ θέλει να παραχωρήσει τον έλεγχο της Πολωνίας σε ξένες δυνάμεις και να εξαφανίσει τη συντηρητική κληρονομιά της χώρας. Και οι δύο έχουν χρησιμοποιήσει το φάντασμα του Πούτιν για να αμαυρώσουν τον αντίπαλό τους, αλλά την Κυριακή ο παράγοντας Ευρώπη, ίσως αποδειχθεί ο πιο καθοριστικός

Ο Τουσκ προειδοποιεί με «Polexit», καθώς οι Βρυξέλλες έχουν παγώσει κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και περιορισμών της ελευθερίας του τύπου, εδώ.

Βloomberg:«Μία Ευρώπη με πόλεμο στο έδαφος της δεν μπορεί να αγνοήσει τις πολωνικές εκλογές», επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο. Aν και η Ουγγαρία συχνά τραβά περισσότερη προσοχή, η Πολωνία έχει μεγαλύτερη σημασία. Με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η μεγαλύτερη οικονομία στα ανατολικά της ΕΕ και έχει απορροφήσει υψηλότερη χρηματοδότηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία έχει γίνει επίσης βασικός κόμβος διέλευσης όπλων και βοήθειας, ενώ εξακολουθεί να φιλοξενεί περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Ωστόσο ο αντίκτυπος του πολέμου επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί. Δεν είναι όμως η οικονομία το μόνο διακύβευμα. Χρόνια σκληρής ρητορικής κατά των μεταναστών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων εισήλθαν στην καθημερινή ζωή, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιμετωπίζει τα άτομα LGBTQ, ακόμη και τις διαζευγμένες γυναίκες. Σε περίπτωση που επικρατήσει η Πλατφόρμα Πολιτών του Τουσκ, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα απαιτούσε τη συγκέντρωση πολιτικών από κοινωνικούς συντηρητικούς έως ριζοσπάστες αριστερούς, ενώ θεωρείται βέβαιο πως η Βαρσοβία θα μπει και πάλι σε φιλοευρωπαϊκή  τροχιά.

Παρόλα αυτά οι εταίροι μιας πιθανής κυβέρνησης Τουσκ, δεν εγγυώνται σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πολιτική και οικονομική σταθερότητα, βασικό ζητούμενο για την πλειονότητα των ψηφοφόρων, εδώ

Deuche Welle: «Για όλα φταίει η Γερμανία». Σύμφωνα με τo γερμανικό πρακτορείο ο Καζίνσκι έχει επιδοθεί  σε  παραλήρημα κατά του Βερολίνου, από το μεταναστευτικό μέχρι την ασφάλεια.

Όταν η Πολωνία μπλόκαρε το πακέτο μετανάστευσης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στη Γρανάδα, το πανό «Γερμανικό σύμφωνο μετανάστευσης και παράλογη επιβεβλημένη αλληλεγγύη» χρησιμοποιήθηκε στην πολωνική κρατική τηλεόραση για αρκετές ημέρες. Ήταν μια σιωπηρή κριτική για την πίεση της Γερμανίας σχετικά με την υποδοχή προσφύγων. «Αυτή είναι η πιο βρώμικη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της Πολωνίας», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ντέιβιντ Γκρέγκος, επικεφαλής του γραφείου του Ιδρύματος Αντενάουερ και αναρωτιέται «πώς η ακροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να επιστρέψει σε μια ρεαλιστική συνεργασία με τους γείτονές της» σε περίπτωση εκλογικής νίκης, εδώ.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!