ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Μεσανατολικό ντόμινο;

Είναι δυνατόν να διοικηθεί με καθεστώς στρατιωτικής κατοχής με διαχειρίσιμο κόστος μια στενή λωρίδα γης σαν την Γάζα όπου στοιβάζονται γύρω στα 2,5 εκατομμύρια παλαιστίνιοι;

H απάντηση είναι αρνητική και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Σαρόν απέσυρε το 2005 τα στρατεύματα και τους εποίκους από την Γάζα και από τότε μέχρι και σήμερα  το Ισραήλ πλήττει την Γάζα χωρίς να παραμένει επί τόπου.

Έτσι η αναμενόμενη χερσαία επίθεση για την κατάληψη της Γάζας προβάλλει να έχει περισσότερο επικοινωνιακό – πολιτικό παρά επιχειρησιακό χαρακτήρα για το Ισραήλ.

Εξυπακούεται ότι για τους κατοίκους της Γάζας της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής του πλανήτη χερσαίες επιχειρήσεις σημαίνουν σκηνές από το έργο «Αποκάλυψη τώρα».

Με άλλα λόγια ο Νετανιάχου θέλει να στείλει το μήνυμα ότι όποιος απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ και το κύρος του ως μεγάλης περιφερειακής δύναμης απειλείται όχι μόνον η ισχύς του αλλά και η ίδια η επιβίωση του.

Οι εξελίξεις στην Γάζα δεν μπορεί παρά να πυροδοτήσουν ανάφλεξη στην Δυτική Όχθη και να προκαλέσουν την εμπλοκή του κράτους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο που είναι άτυπο προτεκτοράτο του Ιράν.

Η εμπλοκή ή όχι του Ιράν στην σύγκρουση με το Ισραήλ θα επηρεάσει άμεσα την Συρία και το Ιράκ που είναι υπό την επιρροή της Τεχεράνης με τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο στην Μέση Ανατολή να είναι ορατός.

Επιπλέον οι εικόνες από την εισβολή στην Γάζα είναι πολύ πιθανόν να πυροδοτήσουν από την Αίγυπτο μέχρι το Μαρόκο εξεγέρσεις τύπου Αραβικής Άνοιξης.

Την σύγκρουση με το Ιράν θέλουν να αποφύγουν οι ΗΠΑ  οι όποιες με τον κατάπλου ισχυρών ναυτικών τους δυνάμεων διαμηνύουν σε όλες τις πλευρές ότι δεν θα παρακολουθήσουν ως θεατές την διάχυση της σύγκρουσης.

Ο Νετανιάχου από την μεριά του προσπαθεί να προκαλέσει σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν  και έχει αντιπαρατεθεί δημόσια για το θέμα με τον Ομπάμα και τον Μπάιντεν.

Όμως οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον η μόνη υπερδύναμη στην Μέση Ανατολή, καθώς από το 2015 είναι παρούσα η Ρωσία και εδώ και λίγους μήνες και η Κίνα.

Με άλλα λόγια είναι ορατός ο κίνδυνος ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα να προβάλλουν στην Μέση Ανατολή την μεταξύ τους σύγκρουση και ένταση που καταγράφονται από την Ουκρανία μέχρι τον Ειρηνικό.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!