Τις μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες την τελευταία 15ετία καταγράφει μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Την περίοδο 2009-22 στραφήκαμε από το ψωμί (-5,9% στην ποσότητα κατανάλωσης) στο ρύζι (+6,6%), από το πλήρες (-41,6%) στο γάλα με χαμηλά λιπαρά (+40,9%) κι από το αρνί (-42,9%) και το μοσχάρι (-31,3%) στα πουλερικά (+15,1%).
Περιορίσαμε την κατανάλωση πατάτας (-28,9%), ψαριού (-21,8%), τυριού (-27%), νωπών φρούτων (-14,5%) και λαχανικών (-17,7%), ενώ αυξήσαμε την κατανάλωση αβγών (+15,5%) και βουτύρου (+66,9%).
Στα γλυκά μειώσαμε τα παγωτά (-17,7%) και τη ζάχαρη (-48,2%) προς όφελος του μελιού (+14,4%).
Σημαντική είναι η υποχώρηση αναψυκτικών (-38,8%), χυμών (-19,8%) και καφέ (-10,2%), ενώ σε όλες τις κατηγορίες οινοπνευματωδών καταγράφεται άνοδος μεταξύ 5% και 10%.
Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!