ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την επαγγελματική ασφάλιση (σήμερα υπάρχουν 32 ταμεία με 191.000 ασφαλισμένους και περιουσία 1,9 δισ. ευρώ) αλλά και παρεμβάσεις σε διάφορες πτυχές του ασφαλιστικού, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Μεταξύ άλλων προβλέπει τη φορολόγηση του εφάπαξ με 15%, έναντι 10% των συντάξεων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν να παίρνουν σύνταξη κι όχι εφάπαξ. Η εποπτεία των ταμείων θα περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα θεσπιστεί ένα πρότυπο καταστατικό που θα επιτρέπει την άμεση έγκριση και λειτουργία ταμείων που θα το υιοθετούν.

Η ένταξη των εργαζομένων στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης θα είναι προαιρετική και θα απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 100 ασφαλισμένων. Οι εισφορές θα είναι 1%-7% του εισοδήματος και θα εκπίπτουν της φορολόγησης. Οι εργοδότες δεν θα υποχρεούνται να συμμετέχουν, αλλά εφόσον το επιλέγουν θα έχουν έκπτωση φόρου. Η  δημιουργία επαγγελματικού ταμείου, προβλέπεται ανά επάγγελμα, με όμοιους ή διαφορετικούς κλάδους, όπου θα ασφαλίζονται μισθωτοί μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει, επίσης, την κατάργηση της ποινής 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται, σε περιπτώσεις καταβολής δύο συντάξεων θα προβλέπει την καταβολή μόνο του ανταποδοτικού σκέλους της δεύτερης εθνικής σύνταξης, θα αυξάνει στα 30.000 ευρώ το όριο οφειλών για την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης, ενώ θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους ο κανόνας χορήγησης επικουρικής σύνταξης με τη συμπλήρωση 15ετίας εισφορών, είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση.

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!