ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ KREPORT

Στην κατάλληλη στιγμή…

Η επίθεση χθες στο κέντρο της Άγκυρας καταγράφεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της Τουρκίας με  τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στην επικύρωση από την τουρκική Βουλή της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η επίθεση του καμικάζι του ΡΚΚ  - σύμφωνα με την προκήρυξη που είδε το φως της δημοσιότητας  - δίνει στον Ερντογάν την ευκαιρία να καταγγείλει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε για ανοχή, αν όχι συνενοχή, με τους τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν αν θέλει να είναι συνεπής με την μέχρι τώρα ρητορική του θα προκαλέσει μια ελεγχόμενη κρίση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ζητώντας από την Σουηδία νέα μέτρα και από τις ΗΠΑ τερματισμό της στήριξης στο συριακό  παρακλάδι του ΡΚΚ στην βορειοανατολική Συρία.

Η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας δοκιμάζεται εδώ και τρείς δεκαετίας από την επιλογή της Ουάσιγκτον να επενδύσει στο κουρδικό κίνημα, πρώτα στο βόρειο Ιράκ και στην συνέχεια στην βορειοανατολική Συρία.

Οι κρίσεις, έστω και ελεγχόμενες, είναι επικίνδυνες γιατί ενίοτε τίθενται εκτός ελέγχου. Τούτων λεχθέντων, η προτεραιότητα  που δίνουν οι δυο πλευρές, Τουρκία και ΗΠΑ,  στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και στην αγορά των F 16  από την Τουρκία, θα λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας για να παραμείνει η κρίση ελεγχόμενη .

 

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!