Με πολλούς βαθμούς αβεβαιότητας συνοδεύεται το προσχέδιο προϋπολογισμού 2024 που παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών σήμερα, καθώς εύλογα εικάζεται ότι θα φουσκώσει ο λογαριασμός των φυσικών καταστροφών που έχουν ήδη συμβεί και η κλιματική κρίση καθιστά πιθανά νέα πλήγματα. Ως εκ τούτου, είναι πράξη σύνεσης ότι αποφεύχθηκε οποιαδήποτε «θετική έκπληξη» και προτάσσεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Άλλωστε στο τέλος του έτους λήγει η αναστολή ισχύος των κοινοτικών δημοσιονομικών κανόνων (ελέω πανδημίας και πολέμου) και η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει στο συμφωνημένο «μονοπάτι» αποκλιμάκωσης του χρέους. Κατά συνέπεια, το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να τριπλασιαστεί (2,1% από 0,7% φέτος), γεγονός που στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι θα επιτύχουν χάρη στην ταχύτερη μεγέθυνση (3% από 2,3% φέτος).
Πλην όμως για τα φορολογικά έσοδα σημασία έχουν τα ονομαστικά μεγέθη, οπότε η προβλεπόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (2,4% από 4%) δεν λειτουργεί θετικά (το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί λιγότερο από 5,5%, ενώ φέτος η αύξηση θα ξεπεράσει το 6,25%).
Το προσχέδιο ενσωματώνει, επίσης, αυξημένες δαπάνες για να χρηματοδοτηθούν οι μέχρι τώρα κυβερνητικές εξαγγελίες (νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος), ενώ απώλειες υπάρχουν στο σκέλος των εσόδων (αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, μείωση ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλειας κατοικίας).
Ερωτηματικό παραμένει εάν παραταθεί η ισχύς του μειωμένου ΦΠΑ για κάποια προϊόντα σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό.
Στο κυβερνητικό επιτελείο ελπίζουν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων φέτος (3,3 δισ. ευρώ στο 8μηνο, καθώς ο πληθωρισμός «φουσκώνει» τα έσοδα ΦΠΑ) θα καλύψει το κόστος των φυσικών καταστροφών και δεν θα επιβαρυνθεί σημαντικά το 2024. Προσδοκούν, επίσης, σε πρόσθετα έσοδα το 2024, καθώς θα αποδίδουν τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.