ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Γαλλία-Ιταλία, μια απρόβλεπτη προσέγγιση

Πλούσια είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη. Ψηλά βρίσκεται το θέμα της διεύρυνσης: Ουκρανία και Μολδαβία έχουν λάβει την υπόσχεση μιας θετικής απάντησης μέχρι το τέλος του χρόνου για την έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει με κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. Την περασμένη Πέμπτη οι αρμόδιοι υπουργοί έβαλαν τις βάσεις για τη συζήτηση σε επίπεδο Κορυφής. Τα σημαντικά ερωτήματα έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση των νέων μελών και τη διασφάλιση εύρυθμης λειτουργίας των οργάνων μιας μεγαλύτερης Ένωσης.

Τις προηγούμενες ημέρες διέρρευσε γαλλογερμανικό σχέδιο που εισηγείται σοβαρές θεσμικές αλλαγές στην εκπροσώπηση των κρατών στα κοινοτικά όργανα, στη συμμετοχή τους στις χρηματοδοτήσεις, στη (σχεδόν) πλήρη εγκατάλειψη του βέτο – ακόμα και στη δυνατότητα όποιων το επιθυμούν να κάνουν βήματα περαιτέρω ενοποίησης (Ευρώπη πολλών ταχυτήτων). Πρόκειται για θέσεις που από καιρό εκφράζουν τον γαλλογερμανικό άξονα.

Η σύμπλευση Γαλλίας – Γερμανίας δεν είναι εξίσου σαφής στα δημοσιονομικά. Στο τέλος του έτους λήγει η αναστολή ισχύος (ελέω πανδημίας και πολέμου) των δημοσιονομικών κανόνων. Από καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση αναθεώρησης, με Γαλλία και Ιταλία να πιέζουν για πιο ευέλικτη προσαρμογή. Η ισπανική Προεδρία θα παρουσιάσει συμβιβαστικό σχέδιο στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Οκτωβρίου. Την εβδομάδα που πέρασε Παρίσι και Ρώμη έστειλαν «προειδοποιητικά πυρά», θέτοντας στους προϋπολογισμούς για το 2024 στόχους ελλείμματος πάνω από το 3%. Η Ιταλία δεσμεύεται να «συμμορφωθεί» μέχρι το 2026 και η Γαλλία μέχρι το 2027. Από την πλευρά της, η Γερμανία παρουσίασε αρχές Σεπτεμβρίου τον προϋπολογισμό του 2024 με περικοπές άνω των 30 δισ. ευρώ.

Η γαλλική και η ιταλική κυβέρνηση προσπαθούν να διασφαλίσουν περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών, για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο νέο κύμα ακρίβειας και να στηρίξουν την ανάπτυξη. Στη Γερμανία δεν υπάρχει καν ανάπτυξη (είναι σε ύφεση) αλλά οι κυβερνητικές ισορροπίες Φιλελεύθερων – Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων θέτουν ασφυκτικό πλαίσιο δράσης. Στις δημοσκοπήσεις προπορεύονται οι Χριστιανοδημοκράτες και καλπάζει το ακροδεξιό AfD, που προβάλλει με έμφαση το μεταναστευτικό. Αυτός είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο της Συνόδου.

Την Πέμπτη προέκυψαν διαφωνίες μεταξύ των υπουργούν Εσωτερικών για το “Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου”, με την Ιταλία να ζητά αυστηροποίηση της πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων (να αναχαιτίζει πιο δυναμικά τις ροές) και τη Γερμανία εγγυήσεις προστασίας των αιτούντων άσυλο στα εξωτερικά σύνορα. Την ίδια στιγμή, όμως, εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους στα δικά της σύνορα με Πολωνία και Τσεχία, υπό το βάρος αυξανόμενων ροών.

Συμβιβαστική λύση φάνηκε να προκύπτει με τη μεσολάβηση της Γαλλίας. Ήδη από την Τρίτη ο Μακρόν, στο πλευρό της Μελόνι (στο περιθώριο τη κηδείας του Ναπολιτάνο), μιλούσε για  «κοινό όραμα στη διαχείριση του μεταναστευτικού», το οποίο μάλιστα παρουσίασαν την Παρασκευή, στη Σύνοδο των κρατών του Νότου (EUMed9).

Η προσέγγιση Μακρόν – Μελόνι παρουσιάζει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς βρίσκονται στους δύο αντίθετους πόλους της Δεξιάς: Η Μελόνι είναι το ανερχόμενο «αστέρι» της ακροδεξιάς, την οποία «πολιορκεί» ο Βέμπερ εκπροσωπώντας το Λαϊκό Κόμμα, που φοβάται ότι δεν θα ελέγχει την πλειοψηφία στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Μακρόν χτίζει έναν φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό πόλο, που θα κυριαρχήσει δεξιά του Κέντρου και στη Γαλλία έχει να αντιμετωπίσει την ακροδεξιά της Λεπέν.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!