ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ

Τί γίνεται με τη φορολογία του πλούτου;

Ο Τομά Πικεττί, στο βιβλίο του «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», εισηγήθηκε μεταξύ άλλων τη φορολόγηση του πλούτου. Δέκα χρόνια αργότερα η πρότασή του παλεύει να επιβιώσει στην πολιτική σκηνή. Στη Νορβηγία η επιβολή φόρου στους δισεκατομμυριούχους οδήγησε κάποιους στην Ελβετία. Το 2020 ο ΟΟΣΑ εκτιμούσε ότι λιγότερο από 1% των φορολογικών εσόδων προερχόταν από φόρους στην περιουσία. Κάτι που ο Edward Troup, πρώην επικεφαλής της βρετανικής φορολογικής αρχής, το ερμηνεύει παραπέμποντας στο αυξημένο πολιτικό κεφάλαιο που απαιτείται

Καθώς όμως, η γήρανση του πληθυσμού θα συρρικνώνει τα φορολογικά έσοδα και με τους φόρους που σήμερα επιβάλλονται να έχουν ήδη υψηλούς συντελεστές, η πρόταση φορολόγησης του πλούτου επανέρχεται στο προσκήνιο. Πέρσι η Ισπανία επέβαλλε «φόρο αλληλεγγύης» στις περιουσίες άνω των 3 εκατ. ευρώ και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν προηγηθεί στη Λατινική Αμερική. Μιλώντας στους FT, o Πικετί εμφανίζεται βέβαιος ότι «ο φόρος πλούτου θα επιστρέψει στη Γαλλία και αλλού, πολύ απλά επειδή εάν δεν πληρώσουν οι πλούσιοι ένα δίκαιο μερίδιο, δεν υπάρχει περίπτωση ο υπόλοιπος πληθυσμός να δεχθεί να πληρώσει για περιβάλλον, εκπαίδευση, υγεία κλπ».

Σε φετινή έρευνα (YouGov) τρία τέταρτα των Βρετανών τάσσονται υπέρ της φορολόγησης του πλούτου. Ο Βρετανός ακαδημαϊκός και υποστηρικτής του φόρου, Arun Advani, προειδοποιεί: «Αν κι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι θα ήταν κάτι καλό, εκείνοι που θα ζημιωθούν είναι καλά δικτυωμένοι με δημοσιογράφους και πολιτικούς». Επισημαίνει, όμως, ότι τα δυνητικά οφέλη έχουν αυξηθεί σημαντικά: Όταν το 1974 η κυβέρνηση Wilson επιχείρησε (χωρίς επιτυχία) να επιβάλει φόρο περιουσίας στη Βρετανία, η αξία των περιουσιακών στοιχείων δεν ξεπερνούσε το τριπλάσιο του ΑΕΠ  – σήμερα είναι τουλάχιστον 7πλάσια.

Ο Advani υποστηρίζει ως πρώτο βήμα τη βελτίωση του τρέχοντος συστήματος φορολόγησης της αύξησης του πλούτου (για παράδειγμα να εξισωθεί ο φόρος στα κεφαλαιακά κέρδη με τη φορολόγηση εισοδήματος) ή να ξεκινήσει ο φόρος από μία μορφή περιουσίας – για παράδειγμα τα ακίνητα.

Εάν θέλετε κάθε πρωί το ενημερωτικό δελτίο του KReport στο email σας και πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενό μας, κάντε μια δοκιμαστική συνδρομή!